Улцин Travel Guide – плажното градче в Черна гора, което да не пропускате

Улцин е разположен край южната граница на Черна гора, на бреговете на Адриатическо море. 

Въпреки че се намира далеч от Будва, Котор и останалите популярни градове край Бока, Улцин всяка година печели туристите с невероятните си плажни ивици, добрата кухня и незабравимия нощен живот.

Стария град, Улцин, Черна гора


История на Улцин

Според исторически данни Улцин е един от най-старите градове на адриатическото крайбрежие – смята се, че е на повече от 2000 години. В тази област от векове се сблъскват културите на Ориента и Запада, което, благодарение на богатството на историческото наследство, се усеща на всяка крачка.

Заради изключителното си географско положение, топлия климат и релефа, Улцин от векове е бил цел на завоевателите. Той често е разрушаван по време на войните. 


В продължение на векове Улцин е бил дом на много пирати. Още от XIV век в града се заселват пирати от Малта, Тунис и Алжир. Крайбрежната част от днешния Улцин до Котор е била превзета от тях. Те са се превърнали в основна сила, която често атакувала различни търговски кораби под различни знамена.

Как да стигнем до Улцин?

Най-прекият път от България до Улцин преминава през Северна Македония, Косово и Албания, след което се отбива и влиза в Черна гора. Друг маршрут минава през почти цяла Северна Македония, след което влиза в Албания, но той удължава пътя с 2 часа.

След дълго колебание от къде да минем, ние решихме да изберем по-краткия път, макар и с повече граници.  Пътят навсякъде е уреден и почти през цялото време карахме по магистрали. Въпреки че държавите са извън ЕС и нямахме достъп до интернет, съвсем лесно се справихме с offline версията на Google Maps.


Пътни такси платихме в Македония — по 1 евро на 2 различни пункта по пътя, и в Албания— 5 евро на 1 пункт. В Косово обаче минахме през съвсем нова магистрала, която имаше обособени участъци за кабинки, така че вече през новия сезон вероятно и там ще се събират такси. 

Имайте предвид обаче, че в Косово застраховка Гражданска отговорност не важи. За да влезете в странахата, е необходимо да направите застраховка на автомобила си малко преди граничния пункт. Цената е 15 евро за лек автомобил М1 и 77 евро за товарен — N1. 

Тук е моментът да уточня, че останахме много доволни от маршрута, който избрахме. През целия път се чувствахме в безопасност и спокойно преминахме през всички страни.

Какво да правим в Улцин?

Изгубете се в Стария град

Може да не е толкова известен като Стария град в Котор или Будва, но Старият град на Улцин има уникален исторически чар, който не можете да намерите никъде другаде. Тесни калдъръмени улички водят към скрити кътчета за снимки и епични гледки към морето.

Въпреки че няма много за разглеждане по отношение на типичните туристически атракции, можете да си отделите поне един час, за да се разходите из старите къщи, да посетите музея на Улцин, да откриете статуята на Мигел де Сервантес и да намерите поне една гледка, с която да запомните това очарователно място.

Стария град, Улцин, Черна гора


Разгледайте музея на Улцин

Интригуващият музей на археологията, етнологията и местната история се намира в Стария град. Той предлага виртуална обиколка на богатата история на Улцин, където изтокът и западът си взаимодействат и се сблъскват през последните 2000 години. 

В музея можете също да видите традиционните костюми, инструменти и оръжия, запечатващи старите времена и историята на града.

Музеят на Улцин, Черна гора


Научете историята зад вдъхновението на Сервантес

Да се натъкнете на статуя на автора на Дон Кихот, един от най-великите романисти на Испания, вероятно ще изглежда малко странно в Черна гора. Въпреки това статуята на Мигел де Сервантес със сигурност привлича вниманието на всеки, който стъпи в Стария град на Улцин. Според местните Мигел де Сервантес е бил държан в плен в Улцин, след като пиратите нападнали испанска лодка в Средиземно море. Поради географското си положение, Улцин е бил обитаван от пирати от Алжир, Тунис и Малта, които са използвали Улцин, за да държат своите роби и пленници.

Сервантес е държан в Улцин в продължение на 5 години, а неговият известен роман Дон Кихот е написан малко след това. Смята се, че историята за Дулсинея всъщност е вдъхновена от красиво момиче от Улцин. 

Със своята интересна история, тази паметна статуя със сигурност не е за изпускане, когато се озовете около тези древни укрепления.

Статуя на Мигел де Сервантес, Улцин, Черна гора

Разгледайте маслиновите горички наоколо

Не можем да говорим за Улцин, без да споменем маслините. Районът е известен именно с тях, а всеки турист има възможност да се разходи из горичките и да се наслади на ароматната природа. Валаданос има една от най-големите маслинови гори в Черна гора с около 18 000 маслинови дървета. Много от тях са на стотици години. Всъщност, в Buzuku Montenegro Olive Oil ще намерите дърво, за което се смята, че е на повече от 1300 години. За да посетите градините е необходимо да се обадите предварително.

Насладете се на нощния живот

Улцин не е голям град, но нощният живот тук определено е на ниво. Всяка нощ след 22:00 крайбрежната алея край Little Beach се превръща в основното място за забавления. Там е пълно с барове и дискотеки, ресторанти и музика по вкуса на всеки.

Плажове в Улцин

Sunset beach, Ulcinj, Montenegro


Mala Plaža

Малкият плаж или “Little Beach” е разположен точно в центъра на града, между Стария град и яхтеното пристанище. Името му подсказва какво да очаквате – той е малък, но за сметка на това наистина живописен, място, на която да се отпуснете и да се насладите на Улцин. Водата е плитка, а морето е съвсем спокойно – там почти никога не можете да видите високи вълни. Плажът разполага с всичко необходимо – чадъри и шезлонги, душове, спасител и ресторант и кафене наблизо.

Tip ❗ Ако сте решили да плажувате на Mala Plaža, имайте предвид, че шезлонгите са дървени и след цял ден слънчеви бани могат да станат малко неудобни. Ако имате възможност, вземете си мека постелка, която ще направи преживяването ви много по-комфортно.

Velika Plaža

Long beach, Ulcinj, Montenegro

Известен още като Long Beach, Velika Plaža е най-големият плаж в Черна гора. Дълга цели 13 километра, ивицата е разделена на по-малки плажове край заведения или барове. Колкото по-южен плаж изберете, с толкова по-високи цени ще се сблъскате, но и ще попаднете на по-спокойна обстановка. По-северните плажове, близо до града, са предпочината от семейства с деца, разполагат с по-малко шезлонги с чадъри, но и цените там са по-ниски. 

Ние харесахме Cabo Beach – посредата на Velika Plaža. Там намерихме няколко преимущества – огромен плаж, удобни и чисти шезлонги, ситен черен пясък и топла вода. 

Valadanos Beach

Само на 15-тина минути с кола от Улцин се намира заливът Валаданос. Той е известен със своя плаж и маслиновите горички наоколо. Ако търсите по-усамотено кътче, където да избягате от тълпите от туристи, то не пропускайте този плаж и се насладете на кристано чистите води. По пътя ще срещнете местни фермери и земеделци, които продават стоки и сувенири с тематиката на района – маслините.

Къде да хапнем в Улцин?

За такава малка страна традиционната кухня на Черна гора предлага много различни вкусове. Варира от морски дарове край брега на морето до обилни планински деликатеси, по-високо в планината. Всеки регион има своите специалитети, но в популярните заведения ще намерите кухня, силно повлияна от италианската култура, морски дарове, месни деликатеси и вкусно черногорско вино.

Гледка към Стария град, Улцин, Черна гора


Ресторант La Tavola

Той ни беше препоръчан още когато пристигнахме. Освен това е и единственият ресторант извън стария град, който посетихме. Въпреки това останахме очаровани. Не се изненадвайте, ако се наложи да чакате на опашка, за да влезете в La Tavola. Тук се стичат както местни, така и туристи, които искат да опитат популярните ястия на този ресторант. 

Ресторантите, които харесахме в Стария град:

  • Barutana
  • Kulla e Balshajve
  • Taphana

Какво да правим наоколо?

Ada Bojana

Разположен само на 15 километра южно от Улцин, речният остров Ада Бояна е подходящ за релаксираща еднодневна екскурзия или пък

Легендата за Ада Бояна разказва, че капитан разбира кораба си и в последствие островът е създаден на върха на потъналия плавателен съд. Научната теория обаче гласи, че уникалната география на Ада Бояна е създадена, благодарение на отток от реката, която се свързва със Шкодренското езеро. Вие изберете историята, която предпочитате.

Ада Бояна сама по себе си е дестинация с много дейности, включително кайтсърф/уиндсърфинг, къмпинг, парапланеризъм, конна езда или просто почивка на плажа. Там се намира и известният нудистки курорт, наречен FKK Ada Bojana.

Шкодренското езеро

Най-голямото езеро на Балканския полуостров е разположено на границата между Албания и Черна гора. Въпреки че по-голямата му част (около 2/3) е разположена на Черногорска територия, то носи името на град Шкодра в Северна Албания.

Разходка до Шкодренското езеро е идеален начин да разнообразите морската си почивка и да се потопите в природата на Черна гора. Еднодневни екскурзии до там се организират от почти всеки по-голям град, но ако сте с личен автомобил, можете и сами да организирате деня си според личните си предпочитания. Около езерото има редица популярни маршрути, част от които включват приключения с лодка или кану, а други преминават през различни градчета и селца.

Край Улцин ще откриете безброй възможности за еднодневни екскурзии. Разгледайте най-популярните ТУК.

Улцин, Черна гора

Прочетете и за другите ми любими морски дестинации като Малта и остров Лефкада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *