Една седмица в Шотландия – Част 2, продължението

Шотландия – приключениети продължава – за първа част кликнете тук.

Следващите дни прекарваме в Глазгоу. Хапваме вкусна храна и пием много кафе. Разхождаме се между стотиците графити по сградите, с които градът е известен. Глазгоу наистина е град на артисти, а ако харесвате изкуство, задължително трябва да го посетите и да опитате от всичко, което предлага. Първият музей, който посещаваме, е музеят Келвингроув. Сградата е емблематична за града. Музеят е безплатен за посетители, а вътре се намират множество зали с изобилие от изложби и инсталации, така че всеки посетител ще намери по нещо за себе си. Непосредствено до музея се намира и парка Келвингроув, в който отпочиваме от разходката между изкуството.

Ако искате да продължите с разходката в музеите, силно препоръчвам музея Ривърсайд. Можете да го комбинирате с една дълга разходка по реката, която ще ви отведе до него. Музеят Ривърсайд е съвременен музей с колекции на исторически автомобили и модерни интерактивни изложби. Той отваря врати през 2011 година, а през 2013 е печели наградата Европейски музей на годината.

Къщата за любителя на изкуството е художествена галерия, място за събития, изложбено пространство и най-вече – прекрасно място за посещение.

Тя се намира в парка Баллаустън. Къщата е проектрана още през 1901 година от Чарлз Рени Макинтош, който по онова време е главен архитект на Глазгоу. Въпреки това, тя е завършена чак през 1996 година, когато група почители на Макинтош решават да осъществят недовършената му работа. Днес къщата се използва за стимулиране на интереса към изкуството, архитектурата и дизайна и всеки желаещ може да я посети.

Университетът в Глазгоу. Приключението в Шотландия продължава | Peysoul

Друго място, чието посещение е в списъка ми, е университетът на Глазгоу. Той е основан през 1451 г. от папа Николай V и е един от най-престижните университети в цялата страна. Посещението на кампуса, както и на музея към университета, са безплатни за посетители и всеки любопитен може да влезе да разгледа архитектурата и да научи историята на това място. Освен всичко, с което впечатлява университетът, има и една тайна, която аз съм дошла да разкрия. Главната кула на университета всъщност е една от кулите на Хогуъртс, училището по магия и изкуство на Хари Потър. Приключението в Шотландия няма да е пълно, без да посетим поне един обект от филма.

Университетът на Глазгоу. Приключението в Шотландия продължава | Peysoul

Моят "Хари Потър" момент в Глазгоу. | Peysoul
Моят „Хари Потър“ момент

Не далеч от университета се намира и катедралата на Глазгоу, която e най-старата катедрала в страната, както и най-старата сграда в Глазгоу. Тя датира от 1197 година.

Разбира се в Глазгоу също има достатъчно дестилерии, които запознават посетителите си с финия процес на изработката на алкохол, както и предлагат едни определено забавни дегустации.

Някои от най-добрите дестилерии в Глазгоу са Гленгойн, Клайдсайд или самата дестилерия Глазгоу.

За да опитаме и другото емблематично за острова питие и да се насладим на една вековна традиция се запътваме към центъра на града или по-точно към чайните. Следобедният чай е една от традициите на Обединеното кралство и ние не можем да пропуснем и да не я опитаме. Традиционният следобеден чай се състои от сандвичи, торти и сладкиши, и, разбира се, топъл или охладен чай, сервиран по един от най-изисканите начини. За нашето следобедно приключение ние избираме The Willow Tea Rooms на улица Бюканан.

За цялото приключение и историята на следобедния чай кликнете тук.

На следобеден чай в Глазгоу, Шотландия. | Peysoul

Това е само една малка част от нещата, които могат да се видят в Глазгоу. Всъщност градът изобилства както от исторически места, които са оставили отпечатък върху историята, така и от модерни и артистични атракции. Това е истински микс от преживявания, които се допълват взаимно, аз препоръчвам по равни дози от двете за едно истинско преживяване в Глазгоу. А за да усетим духа на самия град още по-добре, трябва само да се разходим по главната централна улица – Бюканан, по малката, но очарователна Аштън лейн или да се слеем с тълпата на Джордж скуеър.

През последния ми ден в Шотландия времето не е на наша страна и нямаме възможност да пътуваме на север, където всъщност искам да отида.

Вместо това решаваме да прекараме деня в Стърлинг, малък град на 35 километра от Глазгоу.

Попадаме на място, което изобщо не сме очаквали. Градът е с богато историческо минало и всъщност историята му датира още от каменната ера. Освен това е и бивша столица на Кралство Шотландия. Предполага се, че мястото на града е стратегическо – то служи като врата между севера и юга или по-точно между равнинните Lowlands и планинските Highlends на север. Предполага се, че точно тук се е издигала римската крепост Luddeu, на чието място по-късно е издигнат замъкът Стърлинг. Първата ни разходка е точно до там. Входът за замъка е 16 паунда за възрастни, 9,60 за деца под 16 години и 12,80 паунда за хора над 60 години. Ако пък решите да пропуснете разходката в замъка, препоръчвам ви гледката от крепостните стени, тя е безплатна и можете да й се насладите по всяко време.

Приключението в Стърлинг. Обиколка на града | Peysoul

Катедралата Дънблей също е нещо, което не можете да пропуснете, докато сте в Стърлинг. Градът не е толкова голям и повечето забележителности са на пешеходно разстояние една от друга. Всъщност точно докато се разхождаме из града забелязвам колко красив е той. Фасадите на сградите са сякаш изрисувани и не ми се вярва, че някой живее в тези красиви къщи, подредени сякаш за снимка. Спокойствието ме обзема и ми се иска да имам повече от ден, който да прекарам тук.

Обиколка на Стърлинг| Peysoul

След катедралата се отправяме към музеят и галерия Смит Арт, където се помещават необикновени исторически предмети, които могат да се открият единствено тук, например най-старата футболна топка. Арт галерията представлява различни изложби на местни шотландски артисти. Изложбите се сменят периодично, а за графика можете да следите на официалния сайт на Смит Арт.

Стърлинг, Шотландия. Обиколка на музея Смит Арт | Peysoul

Моят шотландски Bucket list:

Всъщност приключението Шотландия за мен не е приключило, напротив, аз се надявам то тепърва да предстои. Седмицата ми там не успява да ме засити, а ме кара да искам още и още от тези необятни земи. Любопитна съм и съм нетърпелива да се върна там, готова за още приключения. Някои от местата, които искам да посетя през следващите ми екскурзии до страната:

 1. Остров Скай
 2. Лох Ломонд
 3. Лох Нес
 4. Град Инвърнес и замъка Аркарт
 5. Долината Гленкоу
 6. Сейнт Андрюс
 7. Хебридските острови
 8. Пърт
 9. Остров Арън
 10. Глнфинан и виадуктът Гленфинан
 11. Националният парк Кайрнгорм
 12. Остров Айли
 13. Замъкът Инверерей
 14. Град Фолкърк
 15. Архипелагът Сейнт Килда
Приключението Стърлиг, Шотландия | Peysoul

Един отговор за “Една седмица в Шотландия – Част 2, продължението”

 1. […] Втората част от това невероятно приключение можете да намерите тук. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *