Старо Железаре – арт-галерия на открито

Днес може би най-необичайната галерия за изкуство в България е село Старо Железаре – своеобразна арт-галерия на открито.

Село Старо Железаре се намира в община Хисаря, Южна България. До 1943 г. селото носи името Демирджилери, но е било населено само с българи. До там може да се стигне по главния път Пловдив-Хисаря по-малко от час от Пловдив и по-малко от 3 часа от София.

Старо Железаре

Старо Железаре е едно необикновено място, което пленява посетителите още с първата крачка между цветните улици. Там графитите са много повече от вандалски изрисувани стени – там те са истинско изкуство. Повечето къщи и сгради в Старо Железаре са изрисувани с образи, както от селото така и от живота, изкуството, киното, политиката и всичко, което ни заобикаля.

Проектът…

Проектът за рисунките върху къщите е на артиста Венцислав Пирянков. Неговите корени са именно от село Старо Железаре. От години той живее, работи и твори в Полша. Там преподава изобразително изкуство в университета в Познан.

Неговата идея е да използва селото като живописно платно и да го превърне в произведение на изкуството.

Именно така започва и проектът му през лятото на 2015 година. Венцислав се връща в България със съпругата си Катаржина и няколко от техните студенти. Всички се заемат и изрисуват зидовете на цялото село, като им придават различни стилове и идеи.

село Старо Железаре

Днес рисунките са повече от 100. Това, което впечатлява най-силно, са сценариите по стените на селото. Там кралица Елизабет II спокойно бъбри с друга дама от селото, отсреща Тръмп се вози на каручка, а Лагерфелд облича местните жени няколко улици по-надолу.

Графитите

Графитите, изрисувани из селото, са главно на известни личности. Върху къщите можете да срещнете всеки – Доналд Тръмп, кралица Елизабет II, Елвис Пресли, Майкъл Джексън, Васил Левски, български царе и управляващи и кого ли още не. Трябва единствено да се разходите по тесните улички и да разпознаете десетки известни личности.

село Старо Железаре

В една отделена част от селото, между няколко къщи, се намира и музеят на селото – МоМА. Там освен изрисуваните портрети върху зидовете се срещат и няколко реплики на световно известни картини на артисти. Изключително интересно е да видиш реплика на Салвадор Дали и Пикасо върху тухления довар на някоя къща. Някак си различно – хубаво. Това определено е и любимата ми част от селото.

графити в село Старо Железаре

Този проект носи голяма стойност за обществото в селото, която не се изразява само в туристите, които започват да прииждат от цяла България.

Всеки жител от селото е изобразен поне веднъж на някой зид – най-често това е върху собствената му къща, но може да бъде и другаде. Освен това всеки е имал възможността да избере до кой персонаж (или повече от един) е искал да бъде изобразен.

графити в село Старо Железаре

Какво друго да видим в Старо Железаре?

Освен с прекрасното си графично изкуство, село Старо Железаре има какво още да покаже на посетителите. Центърът на селцето представлява малък площад, на който са разположени читалището, пощата, кметството и църквата.

Много интересна е сградата на читалището “Тодор Драганов Пашкулов – 1928 г.”. Представлява красива голяма сграда, която е ремонтирана наскоро със средства от Европейския съюз. Предстои и вътрешното възстановяване на читалището, на което жителите много се надяват.

село Старо Железаре

Етнографският музей „Домът на традициите“ е възрожденска българска къща, която днес е превърната в модерна музейна експозиция. Вътре всеки посетител може да открие много за историята и фолклора на тази част от страната.

В Домът на традициите всеки посетител може да почерпи малко опит от местните. Една много интересна активност, която се организира там, е ритуалното замесване на хляб с бабите от селото. Това става след предварителна заявка в Дома на традициите. След замесването и изпичането следва разбира се и дегустацията – тя става с типичната за района шарена сол, в която освен всичко останало, се слага и копър за допълнителен аромат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *