Сливодолското падало и разходка сред каньона на река Сливов дол

Водопад Сливодолското падало е един от най-високите водопади в България и всъщност най-високият в Родопите. Той образува река Сливов дол и точно от там произлиза и звучното му име. Разходката до водопада е лека и приятна и е идеален начин да прекарате един ден в планината.

Водопад Сливодолско падало е висок около 49 метра, което го прави и най-високият в Родопит. Той не е от пълноводните, а струята му е по-скоро тясна. Въпреки това по-често има доста вода.

Водите на Сливодолското падало падат отвесно от много високи скали с червеникав оттенък, откъдето се смята, че идва и името на резервата, в който се намира – Червената стена. Поради особеностите на терена, водопадът може да се наблюдава само отдалеч и няма как да усетим пръските на водата и да се охладим, но за сметка на това получаваме красива гледка.

Водопадът се намира в резерват Червената стена.

Основната цел на резервата е опазването на разнообразните растителни видове. На територията на Червената стена са установени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България. В ниските части на резервата растат основно нискостеблени гори от дъб, келяв габър, мъждрян, полски клен.

От голямо значение за резервата са също и тревните растителни видове, които се срещат на почти цялата му територия.

Заради голямата си територия, резерватът разполага с изключително разнообразен животински свят.

Маршрутът е подходящ за всеки – опитни планинари, хора без опит и дори семейства с деца.

пътеката към Сливодолското падало

Началото на маршрута се намира на 4-5 километра след Бачковския манастир, в посока Смолян. Веднага след първия тунел на пътя в дясно се намира и рибарник Тунела. Можете да оставите колата си там или да паркирате отсреща, където има място за 4-5 автомобила. Обикновено всички хора поемат нагоре към пътеката. Началото й е от дясната страна на тунела – там е и първата жълта табела, която указва пътя.

Първата указателна табела за водопад Сливодолското падало

Нагоре маршрутът е добре обозначен и няма да се изгубите. Маркировката е жълта, а на много места има и допълнителни табели.

По пътеката за Сливодолското падало

Разходката нагоре е предимно лека. В началото на маршрута има няколко по-стръмни участъка, но веднъж щом загреете, нагоре става само по-лесно. Пътят минава ту по левия бряг на реката, ту по десния.

Преминава се по няколко дървени мостчета и стълбички.

Те са стабилни и добре укрепени с парапет. Само на едно място видяхме липсваща греда от стълбичка, но нямаше проблем при преминаването.

Разходката е изключително живописна – целият път следва река Сливов дол. На места се образуват няколко по-малки водопади. До някои от тях се стига лесно, по полегати пътечки, но до други пътят е стръмен и е препоръчително да им се любувате само отдалеч.

Ние успяхме да стигнем до малък пад в ляво от пътеката, който образува уникална гледка към водопада и надвесилата се над него скала. До там се стига лесно – пътеката е полегата и кратка и не се отклонява от главния път нагоре. Местенцето е идеално, ако имате нужда от почивка за отдих.

По пътеката нагоре ще се срещат няколко табели с вдъхновяващи и поучителни текстове.

След още малко разходка из красотите на каньона на река Сливов дол, стигаме и до Сливодолското падало. Водопадът е много по-величествен на живо и е трудно да го обхванем с един поглед. Колкото по-нависоко се изкачваме, толкова по-различни гледки откриваме.

Сливодолското падало

Много е трудно да се стигне до подножието на водопада, защото пътеката до там е много стръмна и хлъзгава.

На няколко места по пътеката има удобни местенца за наблюдение.

Пътят надолу е същият, но се минава малко по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *