Село Орехово – Родопско спокойствие, водопади и гледки

Село Орехово е едно от онези места в Родопите, които не забравяш просто така. Там всеки сезон е специален и различен. А най-хубавото е, че винаги има какво да се прави – дори и в най-дълбоката зима. 

Село Орехово се намира на около 60 км от Пловдив и около 200 км от София.

До него се стига по главния път Пловдив – Асеновград – Наречен – Хвойна.

Освен с кола, до селото може да се стигне и с бусче, което тръгва всеки ден от автогара Родопи в Пловдив. То спира в Хвойна, но Орехово е само на 7 километра нагоре по пътя – това е вариантът за приключенци.

В началото на селото има указателна табела върху малка къщичка. Там пътят се разделя на две. Двата пътя се събират отново в покрайнините на селото, където асфалтовият път свършва. От там тръгват други два черни пътя – единия – към водопад Дуплево, а другият – към Скакалото и Костен камък.

От високо

В Родопите има много малки местенца, където можем да се насладим на спокойствие и тишина. Орехово не е голямо селце и там вече не живеят много хора, но автентичния дух на селото никога не е напускало мястото. Гледките от почти всяка точка на селото са невероятни.

Малкият център на селото е изключително привлекателно местенце – няколко магазинчета предлагат едновремешния ръчен хляб, а заедно с малката кръчма оживяват цялото място. Върху една от старите сгради гордо стои надписът “Библиотека”.

В село Орехово

Туристически маршрути

От Орехово започват няколко туристически маршрути. Около селото има множество интересни водопади – Дуплево, Скакалото и Костен камък са водопади в района, които будят голям интерес у туристите.

Освен това, село Орехово е известно още и с многото си параклиси – в местността има над 20. Там се намират параклис „Св. Илия“, параклис „Св. Йоан кръстител“, „Св. Екатерина“ и още наистина много други.

Гледка към село Орехово

Една малко зловеща забележителност в района е Челевешката пещера, в която по време на османската власт са били изгорени и захвърлени част от жителите на селото.

Хижа Персенк е на около 3 часа път от Орехово.

Гледки от високо

Най-дългата екопътека в България

Селото е част от маршрута на най-дългата екопътека в България, която от своя страна е част от трансгранияния маршрут Хвойна – Ставруполи. Тя започва от Хвойна и преминава през Чудните мостове, местността Цирикова църква, Пампорово, Орфееви скали, Смолянски езера, Каньона на водопадите, Орлов камък край Смолян. От село Арда пътеката преминава към прохода Елидже на Рудозем, след което минава в Гърция и обхваща регионите Драма – Паранести и Ливадитес. Там пътеката преминава през най-високите родопски водопади – св. Варвара, Лепидас и Ливадитис.

Маршрутът е дълъг и не може да бъде обходен за една седмица, а хората, решили все пак да го обходят пеша трябва да имат практическа подготовка. Тя е дълга над 100 км, но преминава през множество забележителности, резервати, интересни и популярни места.

село Орехово

Античния път

В средните родопи археологически са установени три основни пътя, които са свързвали Тракийската низина с Беломорието. Тяхното предназначение е да обезпечат връзките между вътрешността и крайбрежието, да обслужват търговията и съобщенията в тази част на Римската империя, да улеснят предвижването на войските, както и експлоатацията на природните богатства на планината. В последствие тези пътища са поддържани и използвани от византийската империя, българските царства и османската империя.

През територията на област смолян, в направление север-юг преминават Централен и Източен трансродопски античен път.

гледките

В Орехово има много места за настаняване. Въпреки че селото е малко, то разполага с много вили и къщи за гости. В последните години там са изградени множество нови обекти, благодарение на различни европейски проекти.

В село Орехово

В Орехово не само можете да отседнете на чист въздух, заобиколени от тишина и спокойствие, но навсякъде можете да усетите автентичната обстановка на старите къщи – всички вили и къщи за гости се стремят да придадат духа на селото и планината. 

Други невероятни места в Родопите – село Гела, Караджов Камък, Кръстова гора, Белинташ и още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *