Една седмица в Шотландия – Къде, Какво и Защо? – Част 1

Това пътуване беше много закъсняло. Планирането му започна четири години преди самото то да се осъществи. Но въпреки всичко, както става в повечето ситуации, времето определено си струваше и крайният резултат, а именно прекараната седмица в Шотландия, беше незабравима.

Три часа и половина полет, а през малкото прозорче на самолета се вижда единствено мъгла. Огромно петно, сякаш залепено пред лицето ми, за да не виждам нищо. Страхът и притеснението отминават, когато, сякаш нарочно, мъглата се вдига, чак когато се снижаваме за кацане. И тогава виждам първите си гледки от Шотландия – езера, малки, подредени къщички, сякаш от лего, огромни зелени поля, редици вятърни мелници.

Запътила съм се натам без абсолютно никакви очаквания, а попадам в непозната приказка.

Слизам от самолета вече очарована от страната, в която се намирам едва от няколко минути. На изхода ме посрещат приятелите ми, които не съм виждала от почти половин година. Чакат ме да дойда тук вече от четири години и ето, най-накрая пристигам. Нетърпелива съм да изляза от летището и да започна обиколката. Първа спирка – Единбург.

Разходка в Единбург, Шотландия | Peysoul

В последния момент, който имаме за организация, решаваме, че няма да прекараме една нощувка в Единбург. Това означава, че имаме само един следобед, за да разгледаме града или по-точно, да се разходим, а аз да оглеждам всичко с очарование и наслада. Оставям багажа си в багажно отделение с шкафчета на железопътната гара, което излиза около 10 паунда за няколко часа. Струва си, когато ти предстои препускане през нов град, на който искаш да се насладиш напълно. Поемаме нагоре по Касъл Рок, а това, към което се стремим е Единбургският замък. Не отнема много време преди пред мен да се разкрият изящните гледки на града. Искам да заснема всяка една от тях и да попия възможно най-много от красотите, които се изправят на пътя ми. Разходката не е дълга и скоро пристигаме на огромния площад пред замъка, заобиколен от ниски крепостни стени.

Замъкът е един от символите на града, както и една от най-важните крепости в цяла Шотландия.

Гледката на града над крепостните стени е удивителна. Припомням си гледката, която имах от малкото прозорче на самолета – приказно. За жалост замъкът е затворен и не можем да влезем да разгледаме отвътре, затова правим още няколко снимки, хвърлям последен поглед през рамо и поемаме надолу.

Единбургският замък | Peysoul

Единбург от високо, Шотландия | Peysoul

От тук разходката ни е неясна. Нямаме достатъчно време, за да планираме много забележителности, но имаме възможността да се слеем с тълпата от туристи и местни, препълващи улиците на града, и да се потопим в атмосферата, която ни обгражда. Разхождаме се по големите булеварди, по малките улички, по Принцес стрийт и Кралската миля, стигаме до Стария град, от всички посоки ни заобикалят красиви старинни сгради.

Единбург е един истински музей на открито за всички любители на историята и архитектурата.

Повечето от забележителностите тук се събират в централната част на града, която от своя страна е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Разходката ни води до катедралата Свети Джайлс, която е построена в чест на светеца-закрилник на града и се намира на Роял Майл.

Разходка в Единбург, Шотландия | Peysoul

Други задължителни забележителности в Единбург:

 1. Университетът на Единбург, който трудно остава незабелязан на слизане от Двореца на Единбург. Архитектурата му е силно впечатляваща и приковава вниманието веднага.
 2. Дворецът Холирууд, който е официалната резиденция на британската кралица в Шотландия. През повечето време той е отворен за посещения, а вътре определено има какво да се види.
 3. Монументът на Уолтър Скот, разположен на Принцес стрийт, който е висок 61 метра и трудно ще остане незабелязан.
 4. Националният музей на Шотландия;
 5. Националната галерия;
 6. Сградата на Шотландския парламент, която се намира малко преди двореца Холирууд и изпъква с модернистичния си облик, насред старинен Единбург.
 7. Музеят на шотландското уиски, който се намира на Кралската миля и представя историята на алкохолната напитка, производството, както и, разбира се, дегустация на уиски от различни краища на Шотландия. 
 8. Тронът на Артур, който се намира в парка на Холирууд, но въпреки името си, представлява хълм, от който се разкриват изключителни гледки към целия град и към морето.
 9. Кралската яхта „Британия“, която е пропътувала над 1 милион морски мили, а сега е акостирала на пристанището в Лейт. Обиколката представлява разказ за историята й, както и вход в кралските апартаменти, трапезарията, палубата, и всички останали помещения на лодката.
Единбург, Шотландия | Peysoul

Първият ми ден в Шотландия е едно бързо препускане през едни от най-забележителните места и гледки в Единбург. След като приключваме обиколката, наблюдаваме залеза над града. Денят си отиде, време е и ние да потегляме. Взимам багажа си и се качваме на влака за Глазгоу. Наслаждавам се на пътуването. На слизане в града ни сварва дъжд. Чудих се какво ми е липсвало цял ден на острова – дъжд. Шотландското ми преживяване вече е пълно. Слагаме качулките и вървим бързо към апартамента, а празните нощни улици се оживяват от силните ни гласове и смеха.

Единбург по залез | Peysoul

Втората част от това невероятно приключение можете да намерите тук.

4 Отговори на “Една седмица в Шотландия – Къде, Какво и Защо? – Част 1”

 1. […] ми в Шотландия продължава. (За първа част кликнете тук.) Следващите дни прекарваме в Глазгоу. Хапваме вкусна […]

 2. […] ми в Шотландия продължава. (За първа част кликнете тук.) Следващите дни прекарваме в Глазгоу. Хапваме вкусна […]

 3. […] Четете за следващото приключение тук. […]

 4. […] на града, както и една от най-важните крепости в цяла Шотландия. Той доминира пейзажа на града, извисявайки се на […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *