,

Къде да си откраднем още малко лято

Дестинации, където да избягаме от есента и да си спечелим още малко лятно настроение

Всеки септември се улавям да мечтая за вечно лято и топли дни. Колкото и да обичам септември, всеки край на лятото ме прави носталгична и ме кара да мисля в студени цветове за приближаващите месеци с буквичката „Р“ в името им. На всички ни се иска още малко лято – само още малко топло време, преди да сложим връхните дрехи и да обуем топлите чорапи.

Днес съм подбрала селекция от 5 места в България, където да си откраднем още няколко часа от лятото, преди да се предадем на настъпващата есен. Нека да не губим време, защото вече изоставаме пред сезоните.

Созопол

Созопол

Созопол е любимият морски град на мнозина. Точно затова няма как да пропуснем да го споменем в текст, който се опитва да запази летния дух възможно най-дълго. Да, може времето вече да не е подходящо за слънчеви бани и гмуркане, но това не означава, че Созопол е затворен. В края на септември, както и месеците след това, градът е спокоен – това го прави идеален за разходка из стария град, посещение на най-любопитните места или дори следобед на плажа, наблюдавайки вълните.

Какво по-хубаво място, на което да си откраднем още малко лято, освен Созопол?

Боянски водопад

Боянски водопад

Посетих Боянския водопад съвсем в края на лятото но тази разходка ми остави толкова хубав спомен, че вечно ще го свързвам с тези топли дни, безоблачното небе и красивите летни гледки в планината.

Маршрутът за Боянския водопад минава предимно през гората. На места е лека и приятна, но на други е доста тясна и стръмна. Подходящите обувки са ключови за този преход. Пътеката е означена, но на места е лесно да се заблудите, точно както направихме и ние един-два пъти. Малко по-напред по пътя започва да се чува и реката, която може да ви служи и за допълнителен ориентир.

След пристигането до водопада цялата умора изчезва несъзнателно. Можем дори да се докоснем до пръските на водопада – пътят до там е достъпен и лесен. А природата наоколо е завладяваща.

Езеро Панчарево

Езерото Панчарево

Панчаревското езеро е любимо място на софиянци за кратко бягство от града. Еднодневната разходка до там може да ви зареди с още малко лято настроение под лъчите на слънцето и край брега на езерото. Пътят до езерото край Панчарево е съвсем лесен и отнема по-малко от час от София.

От по-високите места по маршрута се разкриват панорамни гледки към цялата водна площ и околността. Едно от най-красивите неща, които можете да видите там, е гледката към водата, а зад нея извисяващата се високо планина.

На места разбира се има и няколко стръмни пътеки, които водят надолу до брега на езерото. Там е изключително спокойно и приятно за отдих.

Някъде в средата на разходката ви ще стигнете трибуните. Там е другото приятно местенце за отмора по маршрута. Трибуните често са оживени, но хората не са там само за да си почиват.

Точно там е едно от местата, на които се разкрива гледка към водата и планината – моята най-любима такава.

Екопътека Устина

Екопътека Устина

Село Устина се намира на 2-3 километра от Перущица и на около 25 километра от Пловдив. От единия му край тръгва дълга и красива екопътека, която води до водопада. Имайте предвид, че водопад Устина е маловоден, това означава, че сезонът му е пролетта – краят на април и началото на май месец са най-подходящите периоди за посещение. Въпреки това аз препоръчвам този маршрут и за други периоди от годината. Дори да не видите изящния водопад, гледките нагоре и от върха на скалите спират дъха. Природата там ще ви зареди с лятно настроение и вдъхновение за новия сезон.

Ако се изкачите още няколко метра нагоре от отклонението за водопада, ще намерите малък параклис – „Свети Георги“. До него има беседка, на която можете да отпочинете и да съзерцавате природата. На едната страна се вижда водопада, а на другата се открива гледка към селото и към околните градове и поля.

Езерото в Панагюрски колонии

Езерото в Панагюрски колонии

Панагюрски колонии се намира в съседство с Панагюрище – малко селце, само на час път както от София, така и от Пловдив. Селото се намира в Същинска Средна гора, непосредствено под връх Братия.

В началото в местността е организиран детски лагер (колония), от там идва и името на селото – Панагюрски колонии. В последствие се е превърнало в курортно селище. Първите вили са построени още преди повече от 100 години.

Днес местността е известна като място за почивка и отдих – езерото по средата на селището е главната забележителност. Въпреки това местността е добре устроена и природата наоколо предразполага за почивка и спокоен ден край водата и животните.

Първото нещо, което се вижда на влизане в местността, е езерото с водните лилии. Красивите цветя привличат погледите и туристите често минават от там, само за да ги зърнат. От скоро езерото си има и двама обитателя – два красиви черни лебеда. А в скоро време се очакват и още пернати обитатели.

Покрай езерото минава пътека, която води до част от туристическите вили в селото. Освен това има достатъчно пейки, на които да може да си вземете почивка на сянка от разходката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *