5 идеи за нематериални коледни подаръци за душата

Подаръците тази година ще означават много повече, отколкото когато и да било. Затова те трябва да бъдат различни, лични, важни, запомнящи се. Създадох този алтернативен gift guide,  защото според мен тази година (а и не само) трябва да си подарим едно истинско усещане за любов, а не просто вещ. Това са моите идеи за подаръци за душата, а не под елхата, или иначе казано – 5 идеи за нематериални подаръци за тази Коледа.

Тази година беше меко казано особена. Необикновена. Променяща всеки от нас малко или много. Но най-вече тази година ни накара да се замислим за това кои наистина са ценните неща в живота, какво има значение за нас и колко всъщност е важно времето ни. Семейството, приятелите, домът ни, ние самите. Тази година беше един процес на завръщане към себе си, към природата, към базовото дори. Опознахме себе си в непозната досега обстанова и се научихме да живеем според новите правила.

В разгара на най-празничния месец всички сме в трепетно очакване на следващата година. Празниците няма да са това, което бяха, но въпреки всичко можем да се постараем да внесем уюта и топлината на Коледа в дома си и да ги предадем на семейството и приятелите си. Тези подаръци за душата съвпадат чудесно с тазгодишните празници.

Подари преживяване

Докато вещите се трупат вкъщи, преживяванията се пазят в сърцето и е трудно да ги забравим.

Тази година беше по-трудно да намираме нови преживявания. И ни липсват. Но аз се надявам да гледаме напред с все повече позитивизъм и да започнем отново да мислим за новите преживявания не само като мечта, а като план.

Всеки мечтае за някакво приключение – от полет с балон, до скок с парашут. Подаръкът, разбира се, може да е по-малко екстремен, например билети за театър или концерт на любима група, кънки на лед, или дори филмова вечер вкъщи. Тази идея е толкова обширна и може да съвпадне с вкусовете на всеки, когото искате да зарадвате.

Миналата година подарих на една от най-близките си приятелки Рисуване с вино и беше незабравимо време, прекарано заедно. Само помислете какво иска човекът, на когото искате да направите подарък.

Подари пътуване

пример за нематериални коледни подаръци - пътуване

Да подариш на някого пътуване означава да му подариш обещание, време и внимание. Означава да подариш разходка, вечеря, галерия, музей, гледка, всичко в едно. Означава да подариш на някого света.

Засега може би ще трябва да се ограничим с пътуванията в рамките на страната, но това също би било един чудесен подарък за любим човек, който обича да преоткрива нови неща, места и светове. Помисли къде не е бил твоят човек или къде би искал да сте двамата, а защо не и с компания? Изборът не е малък, макар и ограничен в рамите на България. Може да подариш излет, изкачване на връх, екопътека, природа или пък нов град, СПА и какво ли още не.

Разгледайте някои от пътуванията ми из България, за да се вдъхновите.

Подари вкус/аромат

пример за нематериални коледни подаръци - домашно изпечени сладки

Повечето ни спомени са свързани с повече от едно сетиво и най-често вкусовете и ароматите ни водят към преживяването отново на минали случки и събития.

За да подарим един незабравим празник на близките си можем да ангажираме повечето им сетива.  Подари аромата на Коледа с домашни сладки или кекс, билки, подправки и продукти, които се ценят най-много в кухнята. Това не е типичният подарък, който другите очакват, но когато вложим мисъл, старание и любов, той може да се превърне в незабравим дар, който носи усещане за празника.

Помисли за хубава рецепта, вкусни сладки или домашно приготвено печиво, с което да внесеш настроение. Провери за хубави коледни рецепти в блога на Сладко или солено.

Подари знание

нематериални коледни подаръци

За новата година подари на някого развитие – езиков курс, готварски курс, мастърклас, хендмейд работилница или всичко, което ще донесе на получателя еднакво количество умения и усмивки.

Новите знания и умения са изключително ценени, особено във времето в което живеем. Подобен подарък показва колко познаваме хората, на които подаряваме, колко се интересуваме от техните нужди и интереси. Освен всичко друго, подобно нещо е перфектното занимание за хора, които искат да уплътнят студените зимни дни, прекарани вкъщи.

Подари инициатива

Осинови кошер

С началото на всяка година си обещаваме да сме по-добри. Но как всъщност го постигаме? Има няколко начина, които освен нас, могат да облагодетелстват природата животните и околната среда. Вече има безброй инициативи, които показват как човек може да допринесе към живота навсякъде. Такива са например инициативите „Осинови слон“ или „Осинови полярно мече“ към WWF, които всъщност позволяват на желаещи да се грижат за дадено животно срещу малка сума на година. Ако предпочитате локалното, аз препоръчвам инициативата „Осинови кошер“ към проекта „Истински мед“.

Какъвто и подарък да изберете за вашите близки и приятели, най-важното е той да бъде избран с много любов. Но най-вече, най-важният подарък от всички е времето, прекарано с тези, които обичаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *