Малта – екзотично, любопитно и цветно

В края на септември тръгваме в търсене на безкрайното лято и попадаме на един от най-красивите и интересни острови, а именно – Малта. Всъщност Малта не беше спонтанна дестинация, тя беше планирана и дълго чакана екскурзия, макар и кратка. Много кратки се оказаха онези 5-6 дена, за да се насладим изцяло на всичката невероятна красота, която Малта предлага на туристите си.

Разположена в сърцето на Средиземно море, между Европа и Африка, Малта е изключително привлекателна, екзотична и любопитна дестинация. Там няма езера, нито планини, но пък има различни видове кактуси, интересна арабска архитектура и уникални плажове, обагрени със своите сини води и причудливи морски пещери. Въпреки че страната може да се обиколи за около 5 дни, те определено не стигат, за да се налюбуваш на гледките, природата и архитектурата.

Валета, Малта

Всъщност Малта е най-малката страна в Европейския съюз. Тя се състои от седем острова, от които само три са обитаеми – това са Малта, Гозо и Комино. Малтийският език е базиран на арабския (въпреки това използват латинската азбука), но включва също думи от английския и италианския. Интересно е как на толкова малка площ се намират толкова много културни забележителности и спиращи дъха гледки.

Кацаме в Малта и по-точно в малкото градче Лука около 22:00 местно време и от там хващаме такси до Сейнт Джулиан (или Сан Гуан на малтийски). Въпреки че пътуваме между градовете, таксито ни излиза само около 13 евро.

Първото ми впечатление е коренно различно от всичко, което съм очаквала – тесни стръмни улички, архитектура, каквато не съм виждала до момента, и разнообразие от езици, които чувам около себе си. Около портата на предварително наетата ни вила свободно обикалят няколко големи бръмбара. Атмосферата е странна. Въпреки това се прибираме в квартирата и чакаме с нетърпение началото на следващия ден – в Малта сме, една мечта стана реалност.

На следващия ден се събуждам и не усещам и следа от настроението ми от предишната вечер. През широко отворения прозорец на терасата се виждат причудливи къщички, сякаш са „без покриви“, палми, хълмове, криволичещи улици, а в далечината – синьото море. Още преди да изпием сутрешното си кафе започваме да планираме деня си, искаме да се насладим максимално на времето си в Малта, да разгледаме забележителностите и да посетим поне няколко различни плажа. Правим бърза справка в интернет и спонтанно организираме следващите няколко дни като имаме предвид най-големите забележителности и балансираме екскурзията с почивката.

Валета

Валета, столицата и най-голям град на Малта, представлява една безкрайна красива гледка, която може да се обиколи пеша само за няколко часа. За да почувстваме магията на града стига само да се разходим по тесните улички, изобилстващи от малки магазинчета и кафенета, да разгледаме разноцветните тераси, висящи сякаш във въздуха, и да подишаме от влажния въздух на столицата.

От центъра поемаме в търсене на Upper Barrakka Gardens, където да се полюбуваме на още гледки. Пътят ни води нагоре между автентични малтийска сгради, модерни ресторанти и оживени тълпи с туристи. Мястото е отворено за посетители и е чудесно за отдих и прохлада между дърветата, а терасата гледа към морето, където непрестанно се разминават лодки и кораби. Изкачването определено си заслужаваше!

Валета, Малта

Слизайки по стръмните улици на Валета забелязваме навсякъде британското влияние. Телефонна кабина, будка за вестници, кран на улицата, дори някои заведения и магазини имитират стила на Острова, червените и зелени цветове, менюто и продуктите. Въпреки това заобикалящата ни архитектура не ни позволява да изгубим представа къде се намираме, а именно в цветната и необикновена Малта.

Мдина

Макар да се намира във вътрешната част на острова Малта и да няма наоколо излаз на вода, Мдина е опасана от огромен род, който някога е бил пълен с вода. Само един единствен мост е свързвал тогава основния град с останалата част от страната. Името на града в превод от арабски означава „укрепен град“. Именно арабите разделили селището на две части – вътре между крепостните стени – Мдина, а тази част извън тях – Рабат, което означава „предградие“.

Мдина, Малта

Старата столица на Малта е построена от арабите, оградена с високи крепостни стени и със забрана за допускане на автомобили. „Тихият град“ изобилства от култура, автентичност и архитектура. Близкоизточното влияние доминира над европейското. Изцяло каменните улици носят духа на друга култура и човек лесно може да забрави, че се намира в Европа. Стари храмове, сгради, известните малтийски тераси и високите крепостни стени – всичко това превръща Мдина в една истинска съкровищница, а разходката там в едно неповторимо изживяване.

Мдина, Малта

Днес старата столица има два входа – главната порта и гръцката порта. Вътре в града можете да се придвижвате пеша или с карета, която може да бъде вашето спасение от жегата през летните дни. Тук се намират палацо „Костанцо“ и палацо „Фалсон“. Интересно място за посещение е Националният исторически музей на Малта, който се помещава в двореца „Вилхена“. Но освен всичко останало в Мдина се намира единствената катедрала, която е описана в Библията – Катедралата „Свети Павел“. Не пропускайте да я посетите.

Мдина, Малта

Марсашлок

Или в превод „южното пристанище“ е едно от многото рибарски селища на острова. Всяка неделя там се състои най-големият рибен пазар, на който се стичат стотици търговци. Пазарът се е превърнал в една от забележителностите, които привличат туристите, затова освен клиенти, срещаме и много любопитни лица, дошли само, за да станат свидетели на една типична малтийска неделна сутрин.

Марсашлок, Малта

През останалите часове от седмицата Марсашлок е едно спокойно местенце. Ако търсите забавление или нощен живот, определено няма да го откриете там. Това, което обаче със сигурност ще откриете, са множество ресторанти с местни деликатеси, качествена риба и евтина бира. Мястото е подходящо за почивка. Старинни къщички в типичния за острова стил обагрят крайбрежната уличка, а обръщайки се на другата страна, ставаме свидетели на една безкрайно красива цветна гледка.

Марсашлок, Малта

Цялата страна мога да опиша с една дума – цветна. Но ако трябва да определя най-цветното местенце, което видях през престоя си там, то това определено ще бъде Марсашлок. Рибарските лодки, които все още се използват от притежателите си, рибари, са се превърнали в емблемата на този регион. Цветни и красиво изрисувани. А всяка от тях има изографисано и „окото на Озирис“ точно на носа си, за да предпазва рибарите от нападения на сирени и морски чудовища.

Марсашлок, Малта

Рибарски лодки, сякаш накацали в спокойните води. Палми, архитектура и безкрайно синьо. Марсашлок определено е място, което трябва да се види.

Плажове

Малта се намира в центъра на Средиземно море и почти от всяка по-висока точна в страната може да се зърне морето в далечината. През престоя си там се убедих, че малтийците се възползват напълно от разположението на страната си и са способни да плажуват навсякъде – на всяка малка ивица пясък, на някой голям камък или скалист участък, важното е лесния достъп до водата. Ако и вие сте любители на нестандартния плаж, можете да се възползвате от подобни местенца във всеки крайбрежен град.

Плаж във Валета, Малта

Малта обаче има и няколко наистина красиви плажове, които си струва да бъдат посетени, дори плажуването да бъде малко по-обикновено на тях. Някои от най-красивите плажове в Малта, разпръснати из всички крайни части на острова, са:

  • Ġnejna Bay
  • Paradise bay
  • St. Peter’s Pool
  • Mellieħa Bay
  • Golden Bay
  • Għajn Tuffieħa
  • The Blue Lagoon – Comino island

Църквите в Малта

Всеизвестен факт е, че малтийците са религиозни хора. Всъщност, преди много години църквата е управлявала страната. Днес, тя все още е една от силните организации в държавата, влияе силно върху начина на живот на хората, както и на решенията, които се взимат от правителството. В Малта има приблизително 365 църкви или иначе казано, по една за всеки ден от годината. В повечето градове има по две църкви, а в някои дори по повече.

Малта

Църквите в Малта са забележителни както отвън, така и отвътре. Фасадите обикновено са изчистени, но елементите са масивни и внушителни. Кулите на и без това високите храмове се извисяват над иначе плоските покриви на заобикалящите ги сгради.

По време на престоя си в Малта си заслужава да бъде посетена поне една катедрала. Една от най-впечатляващите е „Свети Йоан Кръстител“ в столицата Валета. Тя има статут, равен с този на катедралата в старата столица Мдина и затова е наричана съкатедрала.

Катедралата в Мдина „Свети Павел“ е римокатолически храм, построен на мястото, където римският губернатор и първи епископ на Малта се е срещнал със Свети Павел. Има статус на централна епископска катедрала за малтийската римокатолическа митрополия.

Църквата Та‘Пину, Гозо, Малта

Една от най-важните църкви за цялата страна, Та‘Пину, се намира на остров Гозо. Тя е посветена на Дева Мария и е с неясен произход, но ежедневно привлича стотици туристи. Разположена в „изолация“ извън населените места и градове на острова, нейната 47-метрова камбанария се издига над обикновените автентични постройки и се забелязва от далеч.

Църквата Та‘Пину, Гозо, Малта

Ако посещавате Малта за пръв път, трябва да имате предвид, че движението на автомобили е от ляво на пътното платно. Ако това не ви притеснява можете да си наемете кола на достъпни цени навсякъде в страната и да избегнете изкачването. Въпреки това, ако предпочитате разходките, придвижването пеша е много удобно в цялата страна, но често градовете преливат един в друг и ако не следите табелите, лесно може да се окажете някъде, където не очаквате.

Улица в Малта

Градският транспорт в страната е истинско приключение. Само за евро и петдесет извън сезона и две евро през летните дни можете да се придвижите от единия край на страната до другия. Градската мрежа е добре развита, автобусите са много и се движат навреме. Пътуването също е преживяване – шофьорите в Малта карат по свои собствени правила. Ако се престрашите – опитайте.

3 Отговори на “Малта – екзотично, любопитно и цветно”

  1. […] прекрасни места, които са останали в сърцето ми, ТУК, ТУК и […]

  2. […] главния остров Малта ежедневно тръгват […]

  3. […] и за другите ми любими морски дестинации като Малта и остров […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *