Синята лагуна, остров Комино и остров Гозо

През миналия септември поехме на незабравимо пътешествие до невероятната Малта. Тази екскурзия ще остане в сърцето ми завинаги и с удоволствие използвам всеки удобен момент, за да разкажа още малко за нея. Тя беше дълго чакана, същевременно спонтанна, невероятна, красива, цветна, изпълнена с емоции и незабравими моменти, на които и до днес се смеем. Бяхме там само няколко дни, а успяхме да ги изпълним с приключения. Едно от тях беше и целодневният ни круиз до Синята лагуна, остров Комино и остров Гозо.

От главния остров Малта ежедневно тръгват екскурзии,

които позволяват на туристите да посетят и съседните острови и да разгледат природата на цялата страна. Ние избрахме екскурзия със спирка на остров Комино, където да посетим Синята лагуна на Малта, един от най-впечатляващите (и сини) плажове в Европа, както и туристическа обиколка на остров Гозо, вторият по големина остров в страната. Корабите за еднодневните пътешествия обикновено тръгват от Буджиба рано сутринта. Круизът е с продължителност 7 часа, а цената е около 25 евро за посещение на двата острова.

Комино

Синята лагуна

Може би най-впечатляващият плаж в Малта и най-синьото синьо, което съм виждала някога. Синята лагуна се намира на остров Комино, най-малкият обитаем остров на страната. Не просто е препоръчително, а дори е задължително да се посети този невероятен остров, само на няколко километра по вода от главния остров Малта. Тюркоазените води, златистите камъни и невероятните скални образувания са едно от най-популярните места, които привличат стотици туристи всеки ден.

Лодки на Синята лагуна, остров Комино, Малта

Всъщност плажът на острова е много малък и много туристи предпочитат да плажуват на корабите или яхтите, с които са дошли, за да избегнат навалицата. Ако и вие като нас не обичате тълпите от хора, но все пак искате да се насладите на гледките, слезте от кораба и се разходете по тесните пътечки или дори по скалите на острова.

Синята лагуна

Колкото по-нагоре се изкачваме, толкова по-необятна става гледката пред очите ни. Толкова повече красота откриваме в това мъничко местенце, някъде из водите на Средиземно море, което сякаш е парче от рая. Не можем да се наситим на синия цвят и започваме да се чудим дали наистина трябва да напуснем това място само след няколко часа.

Синята лагуна, Комино, Малта

Остров Гозо

Предварително преди пристигането ни на Гозо си заплащаме по 5 евро за местен екскурзовод и възможност да видим всички забележителности на острова в рамките на няколко часа. Слизайки от кораба ни посреща чудат мъж, който, вместо на туристическия автобус, ни качва на открит сафари джип, с който ще ни разведе из острова и ще ни разкаже историята му като приказка. Заедно с нас се качва младо македонско семейство и потегляме. Всъщност сафари джипът се оказва много по-забавно приключение, отколкото автобуса,

а екскурзоводът ни впечатлява с перфектен английски.

Той се казва Джими и е на около 60 години. Отраснал е на острова и го познава толкова добре, колкото пръстите на ръцете си. И въпреки че веднъж е напуснал Гозо, за да живее мечтата си в Англия, това място го кара да се завърне отново и да прекара остатъка от живота си там, показвайки на туристите красотата на родното си място.

Остров Гозо

Гозо е типичният средиземноморски остров със спокойни рибарски селища, малки ферми и красива и необятна природа. Първата ни спирка е Дуейра бей. Заливът се намира на западното крайбрежие. Заради силното вълнение на морето тук с времето са се образували впечатляващи природни чудеса. Истински съжалявам, че Азурният прозорец е вече разрушен. Сега от другата страна самотен се извисява Гънгъс Рок и вълните се разбиват неуморно в него. В залива се намира и известната „Синя дупка“, любима на гмуркачите. Тя представлява уникален вътрешен морски басейн, широк около 10 метра, дълбок около 60.

Синята дупка на остров Гозо, Малта

Хвърляме последен поглед през рамо на необятния залив и поемаме към църквата Та‘Пино. Джими ни разказва историята й. Базиликата е посветена на Дева Мария. Произходът й е неясен, но днес тя е една от най-важните църкви за цялата страна.

Църквата Та'Пино, Гозо

Обиколката продължава. Преминаваме през безкрайни полета и магически крайбрежни улици. Този остров е толкова малък, но изобилства от красоти. Пристигаме на цитаделата във Виктория. Изкачваме стъпалата до горе и пред нас незабавно се открива невероятната гледка – Гозо е в краката ни, толкова малък и красив, колкото съм си го представяла. Не, всъщност дори повече.

Обратно в джипа.

Преди да се отправим към пристанището Джими ни казва, че има последна изненада за нас. Вместо да ни остави да чакаме кораба да акостира, той ни качва с колата до хълм в близост до пристанището. Поредната красива гледа се открива пред нас – съседните острови, безкрайното море, пълно с плаващи лодки, зеленина, хълмове, природа, Гозо.

Гозо, Малта

Качваме се на кораба и отплаваме, помахвайки за чао.

Комино, Малта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *