Луковит и околността – приключение без план

В един ранно септемврийски ден поехме на приключение без план към Луковит и околността. Не знаехме какво точно търсим там, но успяхме да открием много повече, отколкото сме си представяли, а дори оставихме и няколко места за по-обстойно разглеждане за следващия път.

Пътят от София до община Луковит е около 115 км и преминава през автомагистрала Хемус. От магистралата трябва да се отбиете на разклона за Русе. От там пътят е добре обозначен с табели и лесно бихте се ориентирали, дори и без навигация.

Ние тръгнахме към района на Луковит в една ранна неделна сутрин, уморени и недоспали, но любопитни и развълнувани за нови приключения и изненади по пътя. Само след около час път и едно кафе вече спирахме колата пред първата забележителност по пътя ни, която си бяхме набелязали предварително.

Първата ни отбивка беше и най-голямата забележителност, която посетихме в района, а именно пещера Проходна, позната сред туристите и като Очите на Бога.

Пещера Проходна около Луковит

Пещера Проходна е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина от 365 метра и с височина на сводовете си от 56 метра. Феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ в тавана на пещерата се е образувал вследствие на денудационните процеси и ерозията, причинена от просмукващите се води. В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под пода на пещерата. Вследствие на активните карстови процеси, характерни за този период, сеизмичната активност и речната дейност, пещерният карстов коридор е бил прекъснат и тази част остава отделена.

Пещера Проходна около Луковит

Карлуковският карстов район е един от най-големите в България. Той започва от село Кунино и завършва с каньона над село Реселец. Средната височина на платото е 310 метра. Карлуковският карстов район има много въртопи и пропасти. Само в землището на село Карлуково има 132 такива форми – 23 от тях са пропасти. Проучени са и 24 пещери. Пещера Проходна е емблемата на Карлуковския карстов район.

Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г.

Поради причудливите форми на покрива си, тя ежедневно привлича много туристи. В нея са снимани десетки български и чуждестранни филмови продукции и сериали, най-известните от които са „Време разделно“, „Борис I“, френската продукция „Vercingétorix: La Légende du druide roi“, както и американският „The Way Back“.

Пещера Проходна около Луковит

Пещерата е леснодостъпна и проходима през всеки сезон.

Национален пещерен дом „Петър Трантеев“

До Националния пещерен дом може да се стигне както пеша от пещера Проходна, така и с колата. Освен една алтернатива за нощувка, това е и едно чудесно място, на което можете да се отбиете за кафе или обяд. С поръчката си ще получите и бонус – невероятната гледка към река Искър. Самата сграда също е много впечатляваща, изградена е буквално между скалите. Някои от стените вътре всъщност са самите скали. Пещерният дом е част от 100-те национални туристически обекта и можете да си вземете официален печат за вашата книжка.

Каменните къщички

Каменните къщички

Прочутите каменни къщички се намират близо до гара Карлуково и до тях също се стигна безпроблемно с автомобил. Важно е да знаете, че те са частна собственост и в действителност са обитавани. Въпреки това собствениците са мили и оставят посетителите да разгледат двора и къщите от всички страни.

Провъртеника или пробитата кула

Името на скалното образувание идва точно заради формата на най-голямата скала – кула, в чиято среда е образувана съвсем правилна кръгла дупка. Самата „Пробита кула“ се извисява над всички останали околни скали.

Смята се, че тя е древна обсерватория.

Местните твърдят, че най-доброто време да посетите Провъртеника е през периода на лятното или на зимното слънцестоене – тогава слънчевите лъчи се процеждат през пробитата каменна кула и сякаш древното й предназначение се възвръща отново.

Ние видяхме Провъртеника само от каменните къщички, но въпреки това успяхме да различим голямата пробита кула, за която се носят легенди.

Провъртеника край Луковит

Геопарк „Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега се намира край Луковит и всъщност е първият геопарк в България. Той обхваща всички природни и исторически забележителности на територията на село Карлуково. Районът на Карлуковският карстов комплекс и този на ландшафтния парк Панега са свързани точно от геопарка. Освен красивите гледки, в него се намират и много пътеки, мостчета над и по реката, както и места за отдих и пикник. Най-известната екопътека по маршрута е екопътека „Искър-Панега“, която минава през едни от най-красивите части на местността и разкрива на туристите някои невероятни гледки, които могат да се открият само в региона.

Изглед от Националния Пещерен дом

С тези няколко обекта районът на община Луковит далеч не се изчерпва. Всъщност в околността има още куп природни и исторически забележителности, за които за съжаление не ни стигна времето. Това обаче ще е причина да се върнем там отново, този път дори и за по-дълго.

Ако и вие сте в търсене на следващото си уикенд приключение, вижте няколко интересни маршрута за разходка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *