Караджов камък – скалният феномен в Родопите

Местността и едноименният връх „Караджов камък“ се намират в близост до Кръстова гора в Западните Родопи. Представлява висока скала, в чиито стени се е образувал тесен улей, в който е заклещен огромен камък – така наречения Караджов камък.

Територията на скалното плато е обявена за защитена местност през 2003 година, когато по време на разкопки са открити доказателства, че това е представлявало древно тракийско светилище. По време на археологическо проучване е установено, че Караджов камък е изпълнявал функцията на светилище през ранната Желязна епоха и късната Античност.

По пътя за Караджов Камък

Пътят до Караджов камък тръгва от Кръстова гора. Тръгва се към аязмото, а малка указателна табела отклонява хората към черен коларски път, който води до скалното плато. Преходът отнема около час и 30 минути, а пътят преминава както през гората, така и през голо поле, на което за известно време няма плътна сянка, така че се запасете с вода и търпение. На места маршрутът преминава и през билото на планината. След няколко доста стръмни, а след това и полегати участъци, ще се озовете точно под Караждов камък.

Пътят към Караджов камък е добре обозначен

Другият маршрут минава през село Мостово. Ако решите да поемете по него трябва много стриктно да следвате маркировката, защото преходът е труден, а освен всичко останало, ще трябва да се преборите и с около 700 метра денивелация. Този преход отнема около 3-4 часа.

Любителите на красивата природа определено могат да се насладят на гледките, които пътят разкрива.  

Имайте предвид, че впечатляващият скален феномен Караджов камък се намира в резервата Кормисош, който е известен с голяма популация на мечки. Районът е защитена територия с редки видове животни – черен щъркел, скален орел, сокол скитник, алпийски бързолет, дива коза и др.

По пътя

Щом стигнете до скалите предстои най-трудната част – изкачването до самото скално плато. Единственият подход към него представлява тясна дървена стълба, укрепена с метален парапет и въже.

Стълбата минава точно под големия камък и води до платото. На места някои от стъпалата са твърде високи, на места самата тя прекъсва и трябва да се придвижите по самата скала, в която има образувани вдлъбнатини. Бъдете изключително внимателни, особено докато слизате обратно.

Стълбата към скалното плато

След като преминахме от другата страна на огромния камък и се озовахме върху скалното плато, пред нас се разкри невероятна панорама. В далечината ясно се виждат Кръстова гора, Белинташ, село Мостово, както и съседните върхове на планината. На места се забелязват улеи като тези, които се виждат на платото Белинташ.

Усещането на подобно място е невероятно – отгоре на върха, заобиколена единствено от планината. Още няколко тракийски светилища се намират в района, дори могат да се видят от върха, стига да знаете на къде да погледнете. Гледката е неописуема. Цялото място е кадър. Можете да обходите цялото плато, да се снимате, но преди да слезете не забравяйте да отделите поне една минута, в която да се огледате наоколо без телефона – само вие и необятната природа на Родопите.

Караджов камък

Археологически проучвания

Първите археологически проучвания на мястото са осъществени през 2004 година. Установено е, че между скалите ритуално са били полагани множество фрагменти от керамични съдове. Керамиката, която е намерена на обекта, датира от ранната Желязна епоха (VIII – VI в. пр.н.е.).

Благодарение на нумизматичен материал, намерен край обекта, д-р Иван Христов датира съществуването на светилището в два периода – първият в Ранножелязната епоха, а вторият – от края на III до началото на IV век. Разположението на светилището (в района на Белинташ) сочи по-ранна датировка, още в Новокаменната епоха и по-късното му преизползване от траките.

Караджов камък

На Караджов камък, както и при някои други древни светилища, се наблюдават няколко нива. Първото ниво се нарича Долна култова площадка, след която следват няколко издълбани стъпала – преход към по-високата част, където в скалите има изсечени малки дупки.

Легендите разказват…

Както при повечето природни феномени, особено в Родопите, древните предания не подминават и Караджов камък. Някои от най-известните легенди за чудатото скално плато са и най-интересни.

Според едно от преданията Караджов камък е свързан с друго мистично скално плато – Белинташ, което се намира само на около 10 км. Според легендите за Белинташ платото е служело като площадка за кацане на космически кораби. Легенда твърди, че огромният камък, заклещен между скалите, е част от съпътстваща инфраструктура на космическа площадка, като при спускането му от космическия кораб е попаднал между зъберите и до днес събира изумените погледи на мнозина.

Караджов камък

Според друга легенда в околните пещери – три на брой, се е криел покровителят на местното население по време на турско робство – Караджа войвода. След убийството на млада девойка, войводата нападнал и избил 25 турци османлии, но оставил един, който завел на валията в Пловдив. Казал му, че българите от Станимашко няма да търпят повече зверства. Валията се разгневил и заповядал да го убият на скалния феномен, който оттогава носи името Караджов камък.

Караджов камък

Друго предание разказва, че местността, а и самото скално плато, са прокълнати. Твърди се, че в околността Караджа войвода заровил несметно съкровище. Местните вярват, че всеки, докоснал се до това съкровище, ще бъде сполетян от нещастие. Затова се казва и на туристите, ако намерят монета в местността, да не я прибират, а да я захвърлят надалеч, за да не ги сполети беда.

След като слезете обратно по стръмната стълба и потеглите към Кръстова гора, пътят ще ви се стори още по-кратък. Цялото приключение е изключително зареждащо и повдигащо духа.

С този природен феномен зачеркваме и последния елемент от триадата Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ.

4 Отговори на “Караджов камък – скалният феномен в Родопите”

  1. […] част от известната Родопска триада – Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ, която решихме да обиколим през последните […]

  2. […] все още ви се разхожда из планините, вижте ТУК, ТУК и ТУК нашата разходка из известната Родопска […]

  3. […] невероятни места в Родопите – село Гела, Караджов Камък, Кръстова гора, Белинташ и […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *