Хижа Рай и още няколко Райски обекта в Стара планина

Хижа Рай и Райското пръскало – Райският район на Стара планина – са едни от най-известните туристически обекти в Централния балкан. Изключително съм щастлива, че имах възможността да ги посетя, дори и в края на лятото, и да се насладя на чудните гледки, които се крият високо в балкана.

Хижа Рай от високо

Хижа Рай се намира в Национален парк „Централен Балкан“ в Стара планина, на 1430 метра надморска височина. Тя е база за изкачване на Райските скали (Южната стена на връх Ботев). Освен това хижата е много популярно място за любители – планинари, което впечатлява с уникалното си местоположение. От поляната пред хижата се вижда съвсем ясно и Райското пръскало – най-високият водопад на Балканския полуостров.

Хижата се достига най-лесно от град Калофер и по-точно от местността Паниците. Паниците се намира на 6 км северно от Калофер, в подножието на планината, в долината на река Тунджа. Преходът до хижата отнема около 4 до 5 часа, зависи от почивките, които правите… които между другото са абсолютно задължителни.

По пътя към Хижа рай

Теренът е разнообразен и започва с така наречената „душевадка“, която представлява много стръмно изкачване между клоните на дърветата за около 20-30 минути. След като излезете от гората обаче ще разберете колко точно си заслужават тези първи трудни метри, когато пред вас се разкрие първата гледка по пътя.

Гледка към планината - по пътя към Хижа Рай

Няма много време за снимки, защото трябва да продължаваме напред, този път през полето. Накъдето и да се обърнем – все гледки. Пътят нагоре става все по-живописен, а аз се спирам все по-често. Но не, за да почивам, а за да снимам. Заобикалящите ни гледки ми спират дъха, но трябва да си напомням да дишам равномерно и през носа, за да не се уморявам толкова бързо.

Спираме за по-дълга почивка и лека закуска на една тучна полянка с гледка:

Джендема, пътеката, а в далечината и главната ни цел за деня – хижа Рай. Някъде над нея се извисява връх Ботев. Полето образува тераса над стария коларски път, който се вижда в пропастта. Едва тогава осъзнавам колко далеч съм от рутината на ежедневието.

По пътя за хижа Рай

След почивката поемаме по много стръмен склон, който се спуска надолу. Маршрутът отново навлиза в гората и става все по-стръмен и труден. Пътеката се движи на зиг-заг, а най-опасните участъци са обезопасени с метален парапет. На около час преди хижата има две чешми с питейна вода.

На този етап аз вече си мислих, че не мога да продължа повече. Денивелацията ме изтощи и почти бях свършила водата си. Точно тогава някъде там, между дърветата малко по-високо в гората, видях няколко лъча светлина, които предсказваха края на пътеката. След няколко последни усилия успях да стигна до поляната – райското място. В далечината се вижда хижата, а наоколо – райска природа. На момента забравих за умората и жаждата и бях пленена от красотите.

Хижа Рай

Следва настаняване и нощувка. Хижата разполага със 120 легла, повечето разположени в общи помещения от 10 – 14 човека. Има кухня, която предлага вкусна домашна храна и напитки, както и столова, в която да се съберете след дългия преход и да отдъхнете. За любителите на палатки хижата предоставя и тази опция – полянката отпред е предназначена за това, а цената за една палатка е 5 лева. Банята и тоалетната са общи помещения, разделени на мъжки и дамски.

Много е важно да знаете,

че единствения подход към хижа Рай е пеша или на кон. Това означава, че всички доставки до там, както и износа на отпадъците, се извършват изключително трудно. Затова, ако някога решите да посетите това райско място, моля ви, приберете боклука си със себе си и го изхвърлете в Калофер или във вашата крайна дестинация.

Параклис до хижа Рай

След като отдъхнахме за около час, хапнахме нещо набързо и презаредихме с вода, е време да се отправим към още няколко райски кътчета.

Райското пръскало се намира на южния склон под най-високия старопланински връх – Ботев. Намира се на територията на природен резерват „Джендема“ и е част пт Национален парк „Централен Балкан“. Обявен е за защитен природен обект през 1965 г.

Гледка към водопада Райското пръскало - пресъхнало

Образуван е от водите на Пръскалската река, идващи от вечния снежник, разположен под връх Ботев, който дори през лятото не се топи напълно. След като тече по полегатия тревист склон на върха, потокът достига до горния край на скален пояс от отвесни скали, наричани още Райските скали, след което прави големия си скок. След това се спуска в бездните на Южния Джендем и се влива в Бяла река.

Райското пръскало се вижда и от хижата, но заради голямата денивелация в района пътят до него отнема около 40 минути ходене. За съжаление, когато бяхме там, водопадът беше почти пресъхнал.

Райското пръскало през пролетта на 2019 г.
Снимка на Райското пръскало от миналата пролет.

Гледка от връх Малък Райски Купен

Другият райски обект, който е интересен за посещение в района, е връх Малък Райски Купен. Въпреки името, той е най-висок от трите върха в редицата – Малък, Среден и Голям Райски Купен – цели 1483 метра. От него се вижда връх Хайдут Тепе и Големият Джендемски водопад, разположен под върха. Хълмът на върха е покрит с цветя и билки, което създава невероятно приятна и отпускаща атмосфера, на която да починете след дългия ден на преход.

Малкия и Средния Райски купен в Стара планина

Ако все още ви се разхожда из планините, вижте ТУК, ТУК и ТУК нашата разходка из известната Родопска триада в три части.

2 Отговори на “Хижа Рай и още няколко Райски обекта в Стара планина”

  1. […] който чувам за тази нощ. Изненадващо съм много свежа. В хижата се спи много леко и приятно, нищо, че в стаята има още 13 […]

  2. […] река. Там е и една от отправните точки, които водят до хижа Рай и до първенеца на Стара планина – връх […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *