10 от най-страховитите места в Европа

Вярвате ли в духове, свръхестествени сили и необясними призрачни събития? Днес реших да ви разкажа няколко страшни истории за някои от най-страшните места, които се намират в Европа. Някои от тях са известни, някои приемат туристи, а други са забранени за посещение със закон. Защо? Разберете по-надолу в текста.

  • Катакомбите в Париж
Catacombes, Paris

Катакомбите в Париж са едно от най-известните катакомби или иначе казано костници – места, където са складирани човешки скелети. Те съдържат останките на около 6 милиона души, разпределени в секция от пещери и тунели, които са останки от каменни кариери. Това им дава репутацията на „най-голямото гробище в света“.

В началото на XIX век гробището се превръща в туристически обект. Той е сред 14-те музея в града, които се обединяват в обществената институция „Парижки музеи“.

Днес съществуването на катакомбите е застрашено, главно поради наличието на подземни води. В каменоломна под земята е открит секретен немски бункер от Втората световна война, а само на 500 метра от него се е намирал главният щаб на водачите на Съпротивата.

  • Замъка на Дракула
Dracula - Bran Castle

Замъкът Бран в село Бран, в близост до Брашов, е една от най-популярните туристически атракции в Румъния. Той е известен още като Замъка на Дракула – графа-вампир от книгата Дракула на Брам Стокър.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи. Пред входа на замъка се намира кръст с надпис на старобългарски език.

  • Замъкът в Единбург
Edinbourg castle

Замъкът в Единбург е един от символите на града, както и една от най-важните крепости в цяла Шотландия. Той доминира пейзажа на града, извисявайки се на вулканичния Касъл хил. Като една от най-важните крепости в кралство Шотландия, Единбургският замък е въвлечен в много исторически конфликти – от Войните за шотландска независимост през XIV век до Якобитското въстание през 1745 г. и неколкократно е обсаждан, както успешно, така и неуспешно. От късния XVII век, замъкът става военна база с голям гарнизон. Важността му като исторически паметник се признава през XIX век и оттогава са проведени няколко реставрационни програми.

Макар че формално се притежава от Министерството на отбраната, по-голямата част от замъка сега се поддържа от Историческа Шотландия. Замъкът е втората най-посещавана атракция на Шотландия. Въпреки че гарнизонът напуска през 1920-те години, все още има военно присъствие в замъка, най-вече церемониално и административно, включително и голям брой полкови музеи. Замъкът се е превърнал в бележит символ на Единбург и на Шотландия.

Единбургският замък е може би едно от най-обитаваните места в Шотландия, за който се носят безброй градски легенди, съобщения за призраци и паранормални дейности. Може би най-известната история за призраци е историята с гайда, който се изгуби по време на обиколка в подземните лабиринти на замъка.

  • Отровната градина Алнуик
alnwick poison garden

Градината е една от множеството обществени градини на замъка Алнуик в Нортъмбърланд, Англия, вторият най-голям във Великобритания. В действителност градината е истински музей на някои от най-опасните растения в света. Тя съдържа повече от 100 вида забранени растения като опиумен мак, отровната атропа беладона, кока, бучиниш и много други опасни видове.

Интерес към опасните растения е имало още през XVIII век, но след Втората световна война те западат. Настоящата графиня на Нортъмбърланд стартира проекта с отровната градина през 2005 г.

Градините са отворени за посещения, но те се извършват със специално обучени за целта гидове, под много строги мерки за сигурност. Посетителите нямат право да подушват, да пипат или да късат растенията. Някои от видовете дори са поставени зад специални прегради, които да предпазват от отравяне по невнимание или кражба.

  • Припят, Украйна
Pripyat

Припят – малък град в Северна Украйна, известен още с това, че се намира най-близо до Чернобилската електроцентрала. Днес вече никой не живее там. Посещенията са рисковани и се извършват само с гид, по предварително изготвен маршрут. Въпреки ограничения достъп до мястото, историите за Припят продължават да се носят.

Една от тях е следната – Един от ядрените физици измерва показанията на радиацията, когато чува някой да крещи вътре в централата. Това събитие се случва през 1997 г., 11 години след експлозията. Той пита служителите за това и те му отговарят, че той е първият, който влиза в контролната зала от 11 години насам и единственият начин да влезе е през огромната метална врата. Дори някой да влезе вътре, той неизбежно би задействал аларма, която се включва, когато реакторът се отвори механично. Алармата може да бъде изключена само с парола или отпечатък на ръка. Още по-интересното е, че по-късно същата вечер служителите виждат прожектор да се включва в инсталационната стая. Секунди по-късно светлините се изключват. 

  • Замъкът Решел, Полша
Burg in Reszel

Очарователната червена постройка, надвиснала над Решел, има ужасяващо тъмно минало. През 1800 г. градът е опожарен и жена на име Барбара Здунк е арестувана за извършване на палеж. По-късно същата година тя е обвинена в магьосничество. За наказанието си е била отведена в замъка в Решел. Там тя е измъчвана и изнасилвана многократно, в следствие на което родила две деца.

До ден днешен много хора твърдят, че дъхът на Барбара и нейните деца обитават замъка. Многократно са получавани съобщения за странна миризма на парфюм – твърди се, че той е на Барбара. Служители съобщават, че често сутрин откриват някои от вратите на помещенията отворени, въпреки че същите са били затваряни и заключвани предишната вечер. Някои от посетителите дори твърдят, че са били докоснати от странна сила по време на тяхното посещение в замъка. 

  • Oстров Повелия, Италия
Poveglia

Повелия е малък остров във Венецианската лагуна, който се намира между Венеция и Лидо. Островът е бил обитаем до 1379 г., когато венецианският флот издигнал нов форт, който е там и до днес. Вместо армия от войници, на острова в последващите години започнали да идват болни от разрастващата се чума. Те оставали там под карантина за 40 дни, след което са били освобождавани, ако са излекувани, или оставяни там да намерят своята смърт.

Страхът от болестта довел до масова параноя, което довело до изпращане на здрави хора на острова или на такива с леки симптоми на болестта. Остров Повелия се превърнал в ад – масови гробове, клади, които изгаряли телата на жертвите, а понякога и на живи хора със симптоми.

Повече от 160 хиляди души били транспортирани на Повелия, в резултат на което голяма част от повърхността на земния слой на острова се състои от прах на човешки тела. През 1803 г. лазаретът е напълно изоставен.

През 1922 г. на острова отваря врати психиатрична клиника. В цяла Италия започнали да се носят слухове за жестокото отношение към пациентите на психиатрията. Те били подлагани на мъчителни медицински експерименти и зловещи изтезания.

Психиатрията фонкционира до 1968 г., след което е закрита. Островът в продаден на търг, но след това е изоставен от собствениците си. Днес посещението на острова е незаконно, но въпреки това някои хора все пак успяват да се промъкнат там. 

  • Мостът Овертоун, Шотландия
overtoun bridge

Мостът Овертоун се намира в малкото селце Милтън, точно до Овертоун Хаус. Той е известен още като „Убиецът на кучета“, но всъщност това, което се случва там, е малко по-различно. Още през 1951 г. там е регистрирано първото самоубийство на куче. След по-малко от пет години случаите вече са повече от 50. Всеки месец кучета скачали от височина от 15 метра без видими причини.

Една от версиите е, че мостът се намира на границата между света на живите и света на мъртвите. Твърди се, че животните усещат безплътните духове и когато са отгоре на моста, те тръгват след тях.

Някои хора твърдят, че на моста живее призрак на момче, което е останало на мястото на смъртта си, за да играе с любимите си животни – кучетата. Когато са там, духът на момчето призовава животните да скочат надолу, за да останат и те завинаги в призрачния свят. Други твърдят, че кучетата виждат как момчето скача надолу, след което скачат след него, за да го спасят. 

  • Гората Хоя Бачу, Румъния
Scary forest

Гората Хоя Бачу е загадъчна местност, не далеч от град Клуж Напока в Румъния. Днес тя е по-известна като „Бермудския триъгълник“ на Трансилвания, заради множеството необясними събития, които се случват там от десетилетия.

Хора, които са навлизали в гората, съобщават за силна тревожност, както и за усещане, че някой постоянно ги наблюдава. Те се оплакват от физически наранявания, обриви, гадене, мигрена, изгаряния или други необясними усещания.

Гората е известна с многобройните необясними събития, които са се случвали там, например мистериозни кълба от светлина и силни женски гласове, които привикват посетителите да навлязат все по-навътре.

Една от най-странните истории за гората в Румъния разказва за 5-годишно момиченце, което се изгубило там и се появило след цели 5 години. То било невредимо, облечено в същите дрехи, които е носело и в деня на изчезването си. Момиченцето нямало никакъв спомен какво се е случило през цялото това време.

Някои хора вярват, че Хоя Бачу е вход към друго измерение.

  • Църквата „Свети Георги“ в Лукава, Чехия
Mein Haus soll ein Bethaus sein...

Църквата „Свети Георги“ в село Лукава е едно от най-зловещите постройки в Чехия. През 1968 г. покривът на църквата се срива по време на опело. Повече от 30 години след ужасния инцидент никой от местните жители не смее да влезе отново в църквата. Те смятат, че случилото се е предупреждение от Бог.

През 2012 г. художникът Якуб Хадрава решава да промени нагласите на местните и създава арт инсталация с десетки призраци, насядали по пейките на църквата. Фигурите напомнят на живи хора, обвити в плат.

Якоб Хадрава нарича творението си „My mind“. Днес църквата привлича много туристи, които с даренията си помагат за нейната поддръжка. Въпреки това мнозина вярват, че духовете на загиналите все още живеят обитават църквта.


Всички снимки са от Flickr и не са мое притежание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *