Езерото Панчарево – идея за разходка край София

Езерото Панчарево – толкова добре познато място сред софиянци. Красивата природа, водата, разположението между планините, околните гледки и не на последно място – близостта му до големия град – всичко това го прави любимо място за разходки на софиянци.

Този месец едва за първи път посетих езерото в Панчарево, макар да планирам разходката до там още откакто заживях в София. И така, през един от почивните дни времето не ме разочарова и аз реших, че това е моят шанс за една приятна разходка в Панчарево.

Панчарево

Пътят до там е много лесен и кратък. Панчарево се намира на 12 км източно от централна София, между Лозенска планина и Витоша. Езерото Панчарево е изкуствено създаден водоем. Красивата природа и непосредствената му близост до града го правят любимо място за излети и почивка на софиянци.

езеро Панчарево

Ако решите да пътувате с един от градските автобуси, то ще имате избор къде да слезете – автобусите на градския транспорт спират на няколко спирки в близост до езерото, така че можете да изберете, в зависимост от това от къде искате да тръгнете.

Можете да започнете разходката си от мостчето над Преливника или пък от другата страна на езерото, където има голям паркинг. Най-добрият и предпочитан маршрут за разходки край езерото е източният му бряг – това е и панорамната пътека, която обикаля езерото и целия му бряг. Пътеката е дълга 4 километра и завършва при ВЕЦ Кокаляне. Пътеката е широка и по нея разходката ще е много приятна.

по пътеката край езерото Панчарево

От по-високите места по маршрута се разкриват панорамни гледки към цялата водна площ и околността. Едно от най-красивите неща, които можете да видите там, е гледката към водата, а зад нея извисяващата се високо планина.

На места разбира се има и няколко стръмни пътеки, които водят надолу до брега на езерото. Там е изключително спокойно и приятно за отдих

езеро Панчарево

Някъде в средата на разходката ви ще стигнете трибуните. Там е другото приятно местенце за отмора по маршрута. Трибуните често са оживени, но хората не са там само за да си почиват.

Точно там е едно от местата, на които се разкрива гледка към водата и планината – моята най-любима такава.

Панчарево

Нагоре по стълбичките над трибуните пък има местенце, където да хапнете – ресторант с гледка, разбира се. Можете да хапнете набързо, докато не пропускате да се наслаждавате на гледката.

Ако сте любители на планинското ходене или на катеренето, то имате възможност за малко разнообразие от равната пътека край езерото. Панорамната пътека или както се нарича екопътека Панчаревско езеро е една от първите туристически алеи в Лозенска планина. Тя започва от село Герман, при стената на езерото, след което навлиза в планината и обикаля езерото.

По пътеката ще имате възможността да се разходите сред природата между красиви горски пейзажи, поляни и потоци. Възможността за такава разходка сред природата толкова близо до големия град не е за изпускане.

 По маршрута са изградени няколко места за почивка, а от всички тях се разкрива и задължителната гледка към околността. Вторият етап на пътеката е по-полегат и лесен. Цялата дължина на маршрута е 3,5 км и се използва като сравнително лесен маршрут за планинско колоездене.

Маршрутът е лек, но въпреки това е добре да сте подготвени с удобни спортни обувки.

Езерото Панчарево

След разходката си край езерото можете да си починете на някоя от многото зелени поляни наоколо, които са достатъчно добри за бърз следобеден пикник. Ако не ви се прави пикник, то можете да изберете бърза разходка в Панчарево.

Един отговор за “Езерото Панчарево – идея за разходка край София”

  1. […] Панчаревското езеро е любимо място на софиянци за кратко бягство от града. Еднодневната разходка до там обаче може не само да ви … но и да ви зареди с още малко лято настроение под лъчите на слънцето и край брега на езерото. Пътят до езерото край Панчарево е съвсем лесен и отнема по-малко от час от София. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *