Екопътека Чилингира – с поглед към язовир Въча

Екопътека Чилингира се намира в Родопите, точно над язовир Въча. Точно с това е известна и тя – с красивите си гледки над язовира и планинските масиви. Разстоянието до там е около 50 км от Пловдив и около 170 км от София, а пътят нагоре в планинския район е лесен и няма неприятни завои.

Освен това по пътя също се разкриват няколко чудесни гледки.

Началото на екопътеката е в непосредствена близост до хотелския комплекс Чилингира. Можете да оставите колата си на паркинга на хотела.

язовир Въча

Точно срещу него се намира и автобусна спирка, а до нея и стълбата, която служи за отправна точка на екопътеката.

В началото на екопътеката е разположена и карта на терена, която отбелязва и петте места, които разкриват най-добрите гледки по маршрута.

карта на екопътека Чилингира

Пътеката започва със стръмна стълба, която води до гледка №1. Тя е насочена към комплекса и язовира зад него. Красиво е, но с напредъка на маршрута, гледките стават все по-добри.

по екопътека Чилингира

По пътеката няма указателни табели или стрелки, но въпреки това пътечката е добре утъпкана и е почти невъзможно да объркате пътя нагоре. В началото пътеката е по-стръмна и преобладават участъци без дървета, които да правят сянка. Бъдете особено внимателни там по време на жегите и се запасете с достатъчно вода.

по екопътека Чилингира

Следващите няколко гледки, които се откриват към язовира, всъщност си приличат и могат лесно да бъдат объркани. Най-доброто тепърва предстои.

Покрай завоите на пътеката на няколко места се срещат руини на каменни къщи. Според археолозите те датират от повече от 350 години.

След откритата слънчева част на пътеката маршрутът продължава по малко по-тесничка пътечка, която минава между дървета и храсталаци. Тук е важно да отбележа, че пътеката не е трудна и би могла да бъде премината от всеки.

язовир Въча - гледка от екопътека Чилингира

След като излезете от храсталивата част ще достигнете и гледка №5. Тя е и най-красивата гледка към язовир Въча и невероятните му завои.

Точно там е и перфектното местенце, където да направите своите кадри за спомен –

на фона на водата, красивите планински масиви, плаващите къщички и преминаващите лодки.

Точно там има и доста приятни места, където можете да отдъхнете от пътя или да си направите пикник, наслаждавайки се на обяд с гледка.

гледка №5 от екопътека Чилингира

Пътеката не прави кръг, както ние първоначално си мислихме, затова, за да се върнете, трябва да поемете по пътя обратно – през храстите, през слънчевата част и през гледките към язовира.

Въпреки терена, екопътека Чилингира е с лесен и приятен маршрут и определено я препоръчвам за разходка през топлите летни дни, когато искате да сте сред природата, но все пак да не предприемате дълъг поход в планината.

екопътека Чилингира

Ако имате още време на връщане, препоръчвам няколко обекта в близост до пътеката, където можете да се насладите на още малко разходка и приятни гледки:

  1. Разходка по екопътека Устина до Устинския водопад
  2. Разходка до църквата „Света Богородица“ или както е по-известен днес – Червената църква
  3. Разходка до известното скално плато Белинташ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *