Блогът на една година – Какво научих + Няколко съвета

Блогът стана на една година. Цяла една година! Това за мен е много повече от една година блогване, писане, обработване и публикуване. За мен това е една година постоянство. Година, в която не изгубих желанието и любовта си към писането.

Разбира се, важно е да уточня, че тук говоря за Peysoul в последната му метаморфоза – блогът, какъвто е днес. Всъщност създадох Peysoul преди около 9 години, когато бях едва в 9-ти клас. Оттогава насам пробвах много различни неща – писах за мода, за козметика, лайфстайл теми, публикувах рецепти, опитвах да пиша на чужди езици и какво ли още не. От всичко това остана едно – любовта към писането. И любовта към Peysoul. Минах през толкова различни неща, които ме доведоха до мястото, на което съм в момента. Нямам търпение да видя в каква посека ще се развие блогът през следващите години. Този път обаче без отказване!

Да стартирам блога беше едно истинско приключение за мен – трябваше ми да събера много сили и кураж. Сега, когато се обърна назад, съжалявам единствено, че не го направих по-рано.

От друга страна страртирането на блог за пътешествия в началото на световна пандемия също оказа значителна роля. Пътуването изведнъж се превърна в една от най-чувствителните теми. Моят списък с идеи ту преливаше и се чудих кога ще успея да напиша всичко, ту пустееше и си казвах, че това ще е краят.

Най-важното нещо, което успях да дам от себе си на блога, е търпението и упоритостта. Някои публикации бяха като дъга след дълъг порой, но „Ето, че я дочаках и тази дъга“.

За една година писане блогът ме научи на постоянство. Научи ме също да не се отказвам. И дори да си давам почивка, когато не мога повече. Защото най-важното в процеса е желанието, с което се заемаш със задачите си.

И понеже в мрежата циркулират хиляди съвети за начинаещи блогъри, аз реших да дам няколко по-различни и лични съвета към хората, които се колебаят да предприемат тази стъпка.

  • Започнете сега

Няма по-подходящ момент от настоящия. И колкото и изтъркано да звучи това, то наистина е така. Аз съжалявам, че отлагах толкова старта на последната версия на Peysoul, въпреки че знаех какво искам да представлява тя.

  • Не бъдете перфекционисти

Да, знам, че всеки иска перфектен сайт, изпипани снимки, достатъчно добър текст без нито една грешка и всички други перфекти неща, до които може да се добере в интернет пространството. Само че не всичко ви е нужно, за да започнете. А най-важното е, че всичко може да се промени в хода на работа. Така че не гонете перфектното, а започнете сега.

  • Не се страхувайте от промените

Дори я оставете да се случи. В хода на работа със сигурност ще искате да смените нещо по сайта си, визия, лого и какво ли още не. Може би дори ще промените темите, на които пишете. Това не е лошо, дори обратното. Аз намирам това за нещо хубаво, защото по този начин все повече и повече можете да откриете своя стил и това, за което в действителност искате да пишете.

  • Не мислете за това какво ще си кажат хората

Те ще говорят винаги, със и без причини.

  • Направете го за себе си

Щом сте стигнали до момента, в който го обмисляте, значи наистина го искате. Направете го за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *