Екопътека Бяла река през есента

Нямам търпение да ви разкажа за нашето кратко приключение през уикенда, защото то направо остана в сърцето ми. В събота рано сутринта поехме към едно местенце, за което си мечтаех от момента, в който го видях на снимка – екопътека Бяла река. Толкова приказно, цветно и атрактивно изглеждаше, че си пожелах моментално да се пренеса там. Няколко уикенда по-късно, ето, че наистина стигнах до пътеката.

Разходката ни стартира тук.

Екопътека Бяла река се намира на около 7 километра северно от град Калофер, около 200 метра след Калоферски манастир „Рождество Богородично“, в самото начало на Национален парк „Централен Балкан“  и както става ясно от името – тя минава по река Бяла.

екопътека Бяла река

Пътят от Калофер до екопътеката е много живописен, но и доста лош. Преминава се с много ниска скорост и повишено внимание. Въпреки това, след 5-6 километра по черния път, стигаме до манастира. Можем да оставим колата си там или няколко метра по-надолу, точно преди началото на пешеходния маршрут. В дясно се намира и бивак Бяла река. Там е и една от отправните точки, които водят до хижа Рай и до първенеца на Стара планина – връх Ботев.

екопътека Бяла река

Пешеходният маршрут започва с полегата пътечка, която минава покрай коритото на реката. Началото на екопътеката е няколко метра по-напред и е обозначено с голяма табела.

екопътека Бяла река

На много информационни табели са изнесени интересни данни за пътеката, реката и заобикалящата я природа.

Екопътеката има два варианта за изминаване – по-кратък и по-дълъг маршрут. По-краткият маршрут отнема около 20 минути, като отново се преминава през някои мостчета по реката. За да се насладите максимално на красотата, аз ви съветвам да поемете по дългия маршрут. Той ще ви отнеме около час и половина и няма да пропуснете нито една от гледките, а те всички си заслужават!

И двата маршрута са по-скоро лесни и са подходящи и за деца, които не се страхуват от височини. Специална екипировка не се изисква, освен може би удобни и стабилни обувки.

Цялата екопътека е с дължина 1830 метра. Разстоянието в крачки е приблизително 3724. Най-ниската й част е 570 метра, а най-високата – 630 метра надморска височина.

гледката от екопътека Бяла река

Маршрутът на екопътекта е кръгов и образува своеобразна осморка. Ако тръгнете по дясната пътека след голямата табела в началото, то на излизане ще се озовете на лявата и ще слизате надолу. Това е и най-приятния и интересен начин да обходите маршрута, за да му се насладите максимално.

Преходът постоянно следва ждрелото на река Бяла. Целият маршрут е изключително живописен.

Малко след началото започват и атрактивните дървени съоръжения. Цели 8 мостчета преминават над буйната река и водят посетителите по най-красивите кътчета на местността. Пътеката ту слиза надолу, все по-близо до реката, ту се изкачва леко нагоре по дървени стълбички край скалите. От най-високите й точки се разкриват невероятни гледки към цветните корони на дърветата, на фона на красивата планина.

На няколко места по пътеката има обособени пейки или дори беседки за отдих, от които се разкрива гледка към реката или пък към планината. Там можете да отпочинете, да хапнете или просто да се насладите на невероятната природа.

екопътека Бяла река

След разходката по екопътеката ние се отбихме и до манастира „Рождество Богородично“.

Манастир „Рождество Богородично“

Манастирът е основан през 1640 г. Той е бил разрушаван цели два пъти. През 1819 г. е възстановен и е издигната църквата, която се намира там и до днес. През 1877 г. е разрушен отново и през 1881 г. е възстановен и придобива облика, който можем да видим и днес.

Църквата към Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“

Мястото е наистина спокойно. Зад него се наблюдават високите хълмове на планината. Можете да останете там и за по-дълго. Манастирът предлага условия за настаняване на скромни цени.

по екопътека Бяла река

Като цяло екопътека Бяла река, както и манастирът „Рождество Богородично“, са един чудесен маршрут за разходка през уикенда. Ако искате да продължите с преживяванията, от там започва и един от маршрутите за хижа Рай и Райското пръскало, връх Ботев или пък до местността Паниците, която се намира съвсем наблизо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *