Градът от приказките – Брюж

Страната на Чудесата е истинска и всъщност представлява малко градче в Северозападна Белгия и по-точно областта Фландрия. Наричан още „Малката Венеция заради каналите и десетките си красиви мостове, Брюж представлява една средновековна приказка, която си струва да се види. „Ако не си бил в Брюж, все едно не си бил в Белгия“ – казват някои, а аз ще добавя, че ако си бил в Брюж, все едно си обиколил Белгия.

Градът се разполага в провинция Западна Фландрия, на която е и столица, и в момента е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. През 2000 година градът е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава се е превърнал в една от основните забележителности на цяла Белгия. Ежедневно там се стичат стотици туристи от цял свят.

Докато се разхождам из тесните улички на Брюж, всяко заобикалящо нещо привлича вниманието ми.

Тук всяко кътче, площад или сграда си има история. Забележителностите са на всеки ъгъл и не е нужно да ги търсиш, за да ги намериш. Градът е малък и може да се обиколи пеша за около час от единия до другия край или на едно от стотиците колелета под наем, които се предлагат в Брюж. Друг популярен начин за придвижване сред туристите в този невероятен град са каретите, които обикалят главните забележителности.

Популярен начин за придвижване и разглеждане на забележителностите - карета | Peysoul

Докато сте в Брюж, не може да пропуснете главния площад на града – Market Square, където от всички четири страни се разполагат сгради, които показват миналото на града. Точно там се извисява камбанарията от XIII в. с цели 48 камбани, от която се разкрива впечатляваща гледка към града и околността. Площадът е сборната точка на всички местни, както и задължителна спирка за туристите, а това го прави изключително натоварено място по всяко време на деня.

Market Square - Главният площад на Брюж, където от всички четири страни се разполагат сгради, които показват миналото на града | Peysoul

Любителите на архитектурата няма да останат разочаровани в Брюж, даже напротив. Всяка крачка разкрива нова гледка към средновековната готическа архитектура на града. Всяка фасада и всеки заострен връх на сградите тук носи уникалния дух на града.

Дори вратите и прозорците имат своята средновековна история, затова не спирайте да се оглеждате за скрити архитектурни съкровища.

За да разгледате града от друг ъгъл, може да направите една от многото разходки с лодки по каналите. Лодките се плъзгат по водата, докато пред очите ви се разкриват изумителните гледки на сгради, площади и паркове. Тази разходка предлага съвсем различен поглед върху града, архитектурата и историята на Брюж, а гидовете на лодките често показват забележителностите и разказват малко познати на туристите факти.

Музеите в Брюж, както и всичко останало, са почти на всеки ъгъл. Любителите на историята могат да се изгубят в множеството зали разказващи за Средновековието. Ако обаче искате да се запознаете с една различна и интересна част от историята на града, можете да посетите Музеят на лампите, Музеят на пържените картофи и, разбира се, Музеят на шоколада.

По улиците на Брюж | Peysoul

За да се насладите изцяло на приключението си, не може да си тръгнете от Брюж, преди да сте похапнали шоколад. Сладкарници и магазини за шоколад има накъдето и да се обърне човек, а разнообразието вътре е изумително. Там определено всеки вкус би могъл да бъде задоволен. За един прекрасен завършек на екскурзията ви поглезете се с някой от изобилието от видове шоколад върху прясна белгийска гофрета на брега на „Езерото на любовта“ – Minnewater. Наименованието идва от думата „minne“, която означава „любов“.

Езерото на любовта - Minnewater | Peysoul
По каналите на Брюж | Peysoul
По каналите на Брюж | Peysoul
По каналите на Брюж | Peysoul

Четете за следващото приключение тук.

Един отговор за “Градът от приказките – Брюж”

  1. […] Вижте още няколко прекрасни места, които са останали в сърцето ми, ТУК, ТУК и ТУК. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *