Какво да правим в Боровец, ако не караме ски?

Зимата е прекрасен сезон и у нас има чудесни места за разходка. Повечето хора обаче посвещават зимата на ските и сноуборда. Какво тогава да правим, ако не практикуваме зимни спортове, но въпреки това искаме да обиколим зимните курорти?

Ето няколко идеи за зимни активности в Боровец, с които да се занимаете, ако не карате ски.

Поглед от високо

В Боровец

Не е нужно да изпускате чудесната възможност да се насладите на гледките от високо само защото не карате ски. Всъщност обиколка с лифта би била много интересна, ако не трепнете в очакване да скочите и да се спуснете със ските. 

Спускане с Шейна

В Боровец

Припомнете си детските години с едно (или няколко) спускане с шейна. Ами и това може да е зимен спорт, при това екстремен. 

Това е идеалният начин да използвате пистите и да се насладите на красивите гледки, които се разкриват там.

Дворец Царска Бистрица

Дворец Царска Бистрица

Царска Бистрица е зимна ловна царска резиденция и едно прекрасно място за еднодневна разходка – както от Боровец, така и от всяко друго място. От Боровец царският дворец се намира на около 2 километра, а разстоянието може да се измине и пеша. В двореца можете да обиколите градината, която в момента е потънала в снега, галерията, електрическата централа, параклиса. Мястото е голямо и е много подходящо за еднодневна разходка извън града, където да се насладите на история, изкуство, спокойствие и тишина. 

Дворец Ситняково и Саръгьол

в Гората

Дворец Ситняково е зимната ловна хижа на цар Фердинанд. Той може да се разглежда само отвън, но дори така е впечатляващ – размерите на хижата са огромни, а архитектурата е впечатляваща. 

Дворецът Саръгьол също е царска ловна хижа, построена от Фердинанд и използвана от царете на Третото българско царство. Горите около двореца са любимо място за лов на Фердинанд, който, както вече съм разказвала, е бил любител ботаник. 

Местността е красива и много приятна за разходки.

Пешеходни турове в Рила

В гората

Ако сте любители на зимните разходки и преходи, то тогава със сигурност ще ви допаднат туровете в планината около града. Край Боровец има десетки пътеки и забележителности, които да видите или да обиколите. Ако не се чувствате достатъчно сигурни, то тогава можете да се доверите на местното туристическо дружество Бороспорт – те организират полудневни и целодневни турове до едни от най-забележителните места наоколо. Някои от маршрутите на дружеството стигат до връх Мусала, Седемте рилски езера, Мальовица и много други популярни места в околността.

Връх Мусала

Боровец

Изкачването на Мусала  е едно истинско постижение, което мнозина могат да достигнат с не много усилия. 

Боровец е известен освен с всичко друго, така и с това, че е отправна точка за преходи към първенеца на Балканите. Ако сте любители катерачи, то няма как да не се изкушите да изкачите най-високият връх у нас. Зимните изкачвания са напълно възможни с добра подготовка и разбира се екипировка. Преходът може да се направи и за ден. Маршрутът пък е изключително красив и преминава през Мусаленските езера, които също може да посетите.

Ски училище

Боровец

И въпреки, че това са идеи за не-скиори, какво по-добро време от сега, за да опитате нещо ново и вълнуващо, а именно да вземете няколко урока по ски и да се подготвите за следващия сезон? Никога не е късно човек са се научи да нещо ново, стига да има времето и желанието. А при такава красива обстановка кой не иска да се качи на ските и да потегли надолу между стотици снежни борчета? 

Още няколко идеи за зимни активности около Боровец

  • Хижа Ситняково и Хижа Заврачица
  • Хижа Чакър войвода
  • До Черната скала
  • Или други нтересни турове тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *