15 книги за пътешествия в България и по света

Вдъхнови се за следващото си приключение

За световния ден на книгата и авторското право реших да събера списък с 15 книги за пътешествия, които разказват за необикновени приключения по света. Тогава, когато ни е трудно да ги осъществим в реалния живот, нищо не пречи да попътешестваме с книга в ръка. Да изберем маршрут, да планираме перфектното пътешествие за моментите, в които ще можем да го осъществим. Тези 15 книги за пътешествия ще ви помогнат да изберете своето следващо приключение.

„Пътеписи за душата на България“ от Ивинела Самуилова

„Пътеписи за душата на България“ не е пътеводител. По-точно не е само пътеводител, както казва самата авторка. Това са разкази за места из нашата родина, написани с любов, случки, преживени в сърцето, а не само на листа. А всички герои в тези истории, намиращи се в най-различни краища на страната ни, са душата – душата тази книга, както и душата на България. 

„Къде отиваш,  пътнико?“ Ивинела Самуилова

Може би една от любимите ми книги за Камино де Сантияго – а аз съм чела много от тях. Книгата е под формата на роман, но в него авторката разказва личните си чувства и преживявания по време на Пътя. Толкова интересно, хумористично и истинско написана книга, че изведнъж се пренасяш в Испания с чаша вино в ръка и наблюдаваш как всички пилигрими минават покрай теб – и ти се иска да тръгнеш след тях.

„Яж, моли се и обичай“ от Елизабет Гилбърт

Още един роман, който е добре познат. Няма как обаче да го пропусна, защото докато Елизабет Гилбърт разказва за живота си, тя преминава през много различни етапи на живота си и през 3 от най-важните места за нея. А на нас – читателите – няма как да не ни се прииска да тръгнем на път.

„Поздрави от синята палатка“ – Петя Кокудева

Синята палатка на Петя Кокудева подслонява няколко невероятни истории за пътешествия, заедно с куп красиви снимки от тези места. Това е сборник с 95 разказа за една пътуваща палатка, 5 континента, 25 страни и много, много снимки по пътя.

„Атлас на щастието“ – Хелън Ръсел

Атлас на страните, които са в челната десетка на проучванията за индекса на щастие, както и за тези, които не попадат там. Техните техники и методи обаче намират своя път към един общ пътеводител към щастието. Тази книга обединява най-хубавите моменти от културата на 33 държави, както и най-изтънчените черти на националния й характер. Не я пропускайте!

„Села и туризъм“ от Анна Пелова, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов

Основна тема на книгата е селският туризъм и докъде може да ни отведе той. Книгата предлага множество интересни идеи за пътуване в различни краища на България – цели 34 статии за различни красиви местенца у нас и 160 цветни фотографии, които да ви вдъхновят да поемете на път.

„Да пътуваш в петък 13-ти“ от Таня Глухчева

Отидох в Чили за една седмица, но заради Ковид 19, затвориха границите и се наложи да остана 50 дни“

Едно дългоочаквано пътуване до Южна Америка се превръща в нещо коренно различно. Неочакван обрат на събитията кара авторката на книгата Таня Глухчева да остане в Чили 50 дни – много повече от предвиденото. Тя се сблъсква с истинската култура на страната и „физическото пътуване се превръща в основен катализатор на духовно съзряване и проглеждане за житейските истини.“

„Исторически маршрути София – Домове и „дворци“ от Здравко Петров

Тази книга се фокусира единство върху София, но от нея разбираме колко много всъщност исторически места можем да намерим там. Места, които подминаваме всеки ден, но не знаем историята им и какво всъщност крият те.

Пътеводителят „Исторически маршрути: София“ ще ви помогне да се ориентирате в интригуващото културно наследство и разнообразие от архитектурни стилове на града, в историите и легендите, свързани със знакови сгради и личности, но и с непознати фасади и съдбите зад тях.

„Пътеводител Ком – Емине“ от Живко Момчев

Един от най-великите пътища в България, събран в тази малка книга с рекордно ниско тегло – „Пътеводител Ком – Емине“. Тя е за всеки, който поне веднъж си е мечтал да мине по този известен маршрут, за всеки, който иска да се изгуби в планината и да открие себе си на брега на морето, за всеки, който обича пътя. И разбира се за всеки, който е решил да поеме по него.

„Пътувани сънища – Тибет, Индия, Непал“ от Димитрина Проданова

Това не е просто пътепис за поредното пътуване – това са дневниците на авторката от три пътувания до далечните земи на Тибет, Индия и Непал. Три пътувания, които са изпълнени с емоция, невероятни приключения и мечти. Истински разкази за Азия.

 „Пътуване до края на света“ от Людмила Филипова

През декември 2014 г. по покана на Българския антарктически институт и заедно с българската експедиция Людмила Филипова се отправя на далечно и изпълнено с премеждия пътешествие. Тръгва, за да осъществи свой проект – да опознае Антарктида и тайните й, за да я разкаже в текст, видео и снимки. Писателката е убедена, че единствено осъзнаването на важността на Ледения континент ще помогне за съхранението му и ще направи хората съпричастни към опазването на планетата ни.

По време на престоя си на Антарктида писателката се сблъсква с редица предизвикателства, но същевременно е пленена от дивата природа и суровата красота, която я обгръща.

„Изкуството да пътуваш (бавно)“ от Дан Кийрън

Една книга, която набляга на темата за бавното пътуване – не просто да хвърчим по летищата и да бързаме да хванем поредния влак, за да избягаме за няколко дни от истинското си ежедневие. Книгата поставя пред своите читатели смелия въпрос „Наистина ли искаме да пътуваме, или само да пристигнем?“. Книгата ни кара да се замислим за истинската причина да пътуваме, как го правим и защо.

„Без резервации“ от Алис Стейнбах

Този роман разказва за пътешествията на една независима жена – Алис Стейнбах. По пътя животът й  поднася няколко неприятни изненади и всички планове се променят внезапно. Но такъв е животът – променя съдбите на всички ни, докато ние си правим други планове.

„Красивата Тоскана“ от Франсис Мейс

Още един роман в списъка, този обаче е за Италия и се фокусира върху Тоскана – нямаше как да го пропусна. Това е продължението на книгата „Под небето на Тоскана“. Тук вече авторката открива истинския си дом в лицето на старата вила в Тоскана и открива абсолютната сладост на ежедневния италиански живот.

„Да се изгубиш нарочно“ от Крис Захариев

Още една книга за малко познатите кътчета на страната ни, за хората там, за чувствата и идеите, за гледките, за спането на палатки и като цяло – за едно приключение без план. Това е един пътепис със спомени, връщане назад във времето и един фотоалбум, пълен с много, много снимки от места, които са много, много красиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *