,

10 музея в Европа, които да посетите на живо и онлайн

Днес отбелязваме международния ден на музеите от домовете си, докато картините и изложбите остават заключени в своите собствени домове, далеч от очите на посетителите и обичайните тълпи. Затова споделям с вас един (прекалено кратък) списък с някои от моите (а и тези на други пътешественици) любими и дори задължителни за посещение музеи в Европа.

  • Лувър,  Париж

Лувърът безспорно е един от най-известните и разпознаваеми музеи по цял свят, както и един от най-посещаваните. Смея да твърдя, че няма момент, в който Лувърът да е празен, а най-големите тълпи винаги са около най-известния експонат в музея – портретът на Мона Лиза – най-известната творба на Леонардо да Винчи.

По принцип опашките за билети за вход в Лувъра са километрични и се извиват още от сутринта, но ние можем да разгледаме музея и онлайн ето тук.

  • Музеят Прадо, Мадрид

Музеят Прадо е художествена галерия в Мадрид, основана през 1819 г., който разполага с над 1300 картини. Той е един от най-големите и значителни музеи на изобразителното изкуство. С над 1,8 милиона посетители годишно, музеят е сред най-посещаваните туристически обекти в Мадрид. Аз попаднах там по-скоро случайно, в един ден, в който всички планове за пътуване се объркаха и трябваше да направим нови много бързо сутринта. Музеят оправда очакваният ми и поправи настроението ми тогава, както и спомените ми за проваленото пътуване, към които днес гледам много по-ведро.

Можете да посетите музеят Прадо (планирано, а не като мен) онлайн от тук.

  • Музеят Келвингроув, Глазгоу

Най-популярният музей в Шотландия е музеят Келвингоув. Той отваря врати отново през 2006 година, след три-годишна реставрация. Музеят разполага с 22 галерии, в които са изложени редица изложби, различни експонати, включително ренесансово изкуство, артефакти от древен Египет и колекции на оръжия и брони от различни периоди и места. Художествената колекция включва много изключителни европейски произведения на изкуството. Колекциите на музея идват главно от галериите McLellan и от стария музей Kelvingrove House в парка Келвингроув.

Музеят онлайн.

  • Музеят на Ван Гог, Амстердам

Най-голямата колекция в света от творби на уникалния художник Винсент ван Гог се намира именно в музея Ван Гог в Амстердам. Колекциите са разделени на периоди в зависимост от фазите на живота на художника – от неговото детство, през различните му емоционални състояния, до смъртта му. Това е едно уникално пътешествие през живота на твореца, през личните му амбиции, емоциите му, както и митовете, които го заобикалят и до днес. И разбира се, там са и прочутите слънчогледи.

Към музея.

  • Дворецът Белведере, Виена

В превод от италиански думата белведере означава хубава гледка. Едноименният термин в архитектурата означава дворец с терасиран терен, обърнат към красива природна гледка. Точно такъв е и дворецът във Виена, носещ същото име. Той е построен през 1721 – 1722 г. в бароков стил, по поръчка на принц Евгений Савойски. Състои се от 2 сгради. По-голямата, главната част на двореца, се нарича „Горно Белведере“, а по-малката – „Долно Белведере“. Днес по-голямата сграда е картинна галерия, която притежава най-богатата колекция от творби на австрийския художник Густав Климт. Там е и една от най-известните му творби – „Целувката“, на която художникът е изобразил себе си и своята любима Емилия Фльоге.

В по-малката сграда – „Долно Белведере“, залите са окъпани в позлата. Там са разположени и редица известни скулптури от Средновековието.

Дигитална обиколка на Белведере.

  • Галерия Уфици, Флоренция

Галерия Уфици е най-известният музей във Флоренция и един от най-известните музеи в цяла Италия. Той е построен между  1560 – 1580 година по нареждане на Козимо Първи Медици. Желанието на херцогът било да събере всички административни служби в една сграда. Построяват се две крила с колони, ограждащи дълъг двор, който започва от края на площада край Палацо Векио. Построен е и затвореният пасаж, известен още като „коридор Вазари“, който свързва галерията и Палацо Векио с херцогския дворец Пити, който се намира на около 800 мерта.

Днес в музея са изложени уникални произведения на изкуството от различни епохи, сред които и творби от огромната колекция на Медичите. Намират се още картини и скулптури на Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Леонардо да Винчи и на други известни творци. От терасата на галерията се разкрива красива гледка към Понте Векио и река Арно.

Онлайн можете да разгледате музея тук.

  • Исторически музей на Брюксел

Днес Историческият музей на Брюксел се помещава в една от най-красивите и емблематични сгради в града, а именно в Къщата на краля, която се намира точно срещу сградата на Общината на централния площад на Брюксел – Гранд Плас. Историята на това място започва още през 13-14 век, когато там се е намирала по-малка дървена сграда, използвана предимно с търговски цели. В последствие тя е разрушена, а на нейно място се издига каменна сграда, която се използва за административните нужди на града. През 19 век градските власти купуват къщата, която към момента е била в много лошо състояние, и я реставрират изцяло в нео-готически стил.

Днес музеят съхранява произведения на Питер Брьогел, Рубенс, ценна колекция от порцелан и фаянс от 18 век, сребърни съдове, фламандски гоблени, старинни мебели, стъклописи, както и много от костюмите на един от символите на града – Пикаещото момче.

За да разгледате всички произведения онлайн – тук.

  • Британският музей в Лондон

Британският музей е сред най-големите и най-богати музеи в света. Освен това е и един от най-посещаваните, точно като Лувъра. Музеят възниква когато д-р Ханс Слоън отстъпва на страната си огромната си колекция от литература и изкуство, която е събирал с години. Парламентът решава са съхрани тази колекция под името „Британски музей“. Тогава той се помещава в къща на име Монтагю Хаус и отваря врати през 1759 година. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията през 1824 година музеят се мести в нова сграда, специално построена за него.

Днес в музея се помещават около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днес. Някои от най-известните експонати са египетските мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и други съкровища. Библиотеката на Британския музей разполага с повече от 7 милиона печатни книги, около 105 хиляди ръкописа и около 3 хиляди папируса.

https://blog.britishmuseum.org/how-to-explore-the-british-museum-from-home/
  • Национален музей на Азулейжу, Лисабон

Националният музей на плочките Азулейжу е създаден през 1965 година и се намира в манастира Мадре де Деус, основан през 1509 година. Музеят предлага на посетителите си едно пътешествие през историята на рисуваните португалски керамични плочи от 15 век до днес. Това е една от най-богатите колекции в света, като включва плочки от различни времена и епохи. Те са предпочитан елемент за декорация в Лисабон и до днес и могат да бъдат видени в дворци, църкви, магазини и частни домове. В музея са изложени плочи от Андалусия, Италия, Индия и други места.

За да разгледате колекцията онлайн – кликнете тук.

  • Регионален етнографски музей, Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив е вторият по големина в България специализиран музей за етнография. Той е основан през 1917 година и се помещава в Куюмджиевата къща в стария Пловдив – паметник на културата от национално значение.

Експозицията представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. В постоянна експозиция земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти музеят представя абаджийството, гайтанджийството, грънчарството, медникарството и железарството. Експонирана е дори златарска работилница с целия си инвентар. Представена е част от колекция накити, традиционни народни костюми, тъкани, килими, музикални инструменти, обреден реквизит. Представен е и градският бит.

Към музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *