10+1 мечтани туристически дестинации по света

Dream destination - Amalfi coast, Italy

Докато времето на всички ни минава главно вкъщи, аз често се хващам да мечтая за това, което ще направя, когато вече можем да излизаме навън без страх. Мечтая си за дългите разходки из града, за вечерите с приятели навън, за съботните походи в планината със семейството ми или за късния неделен брънч, който се превърна в традиция точно преди всичко това внезапно да изчезне и да остане само като спомен. Все пак мечтите са безплатни, а и ме разсейват в трудни времена.

След като стана ясно, че скоро вече животът ще се завърне към нормалните си обороти, нямаше как да не се замисля и за завръщането към пътуването. Да, все още не е сигурно как и кога… но мога поне да си помечтая къде ще отида, когато отново тръгна на път. Затова набързо направих списък със своите мечтани дестинации по света, но дори не успях да се вместя само в 10, затова съм добавила една бонус.

Кажете ми кои са вашите мечтани дестинации и кое ще е първото място, на което ще отидете, когато това е възможно.

 • Амалфийското крайбрежие, Италия
Една от най-мечтаните дестинации - Амалфийското крайбрежие в Италия

На първо място е една голяма, голяма мечта. Всеки, който ме познава добре, знае колко много искам да посетя това уникално по рода си крайбрежие в Италия. И не, че е невъзможно. Просто някак си все не стигам до там. Влюбена съм в Италия. Всяко място там, за което чуя, моментално се превръща в дестинация, която искам да посетя. А нужно ли е изобщо да пояснявам нещо за мястото от снимката? Едно невероятно кътче, което не слиза от челното място на списъка ми с мечти.

 • Португалия
Португалия - една мечтана дестинация

Португалия попадна в този списък съвсем скоро. Не знам защо преди не я имах за дестинация, която трябва да посетя на всяка цена… Но сега виждам в страната едно безкрайно разнообразие от дейности за туристи, култура, забележителности, храна и какво ли още не. Струва ми се толкова забавна, цветна и красива, че ми се иска да си купя билет още сега…

Предполагам, че все пак ще изчакам още малко.

 • Гръцки острови
Гърция

Гърция е още една страна, която вече съм посетила, но това не ми стига. През 2019 г. обиколих невероятните Йонийски острови и от тогава искам още и още. Още плажове, още от онова необятно синьо и още от Гърция. Разбира се, искам да разгледам цялата страна и да се потопя в културата й. Въпреки това има нещо магическо в гръцките острови и сякаш предпочитам да прелетя направо до там и да обикалям с лодка различните плажове.

В тази точка не можах да реша кой гръцки остров бих посетила първо, оказва се, че отговорът е всеки. Корфу, Миконос, Крит, Скирос, Лерос и Санторини са само някои от мечтите ми.

 • Виетнам
Още една от мечтаните десцинации - прекрасният Виетнам

Това е много труден избор. Ако трябва да бъда честна, мечтая скоро да обиколя Индокитай. Но ако трябва да избирам само една страна, която да сложа в списъка си с мечтани дестинации, тя ще е Виетнам. Наистина е много труден избор. Но Виетнам ме привлича със своята природа, своите цветове, хората и изобилието от дейности, между които може да избираш да правиш в страната. Има нещо омагьосващо и се надявам съвсем скоро да разбера на живо какво точно е то.

 • Индия и Тадж Махал
Тадж Махал

Мечтая си да посетя Индия още откакто за пръв път чух историята за Тадж Махал. Не си спомням кога точно беше това, но си спомням, че не повярвах, че нещо толкова голямо и красиво може да бъде построено от човек… за човек. Тъжна история, но красива.

Като млад принц Хурам, третият син на моголския владетел Джахангир, се жени за красивата принцеса Арджуманд Бано Бегум, с която имат 14 деца. През 1628 година Хурам заема владетелския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз Махал придружава съпруга си при всички негови военни походи. Тя умира по време на военна кампания през 1631 година при раждане на 39-годишна възраст. Императорът решава да увековечи Мумтаз Махал с построяването на неповторима мраморна гробница. Строителството започва през 1632 година и мавзолеят е завършен през 1643 година, а околните сгради и парка – пет години по-късно.

 • Аруба
Фломинго в една от мечтаните дестинации - Аруба

В представите ми Аруба представлява вечно лято, безкрайни плажове, бистри води и розови фламинго, които обикалят около теб. Моля, ако греша, не ме поправяйте. Предпочитам да запазя тази илюзия за себе си и да разбера какво всъщост представлява този далечен остров, когато някои ден стигна там. А посещението му може би ще изчака някой специален повод.

 • Австралия
Австралия от самолет

Австралия е голямата ми далечна любов още от 7-ми клас. Все още си спомням уроците по география за това място – разположение, площ, население, столица и големи градове. Може би най-добре наученият ми урок по тази дисциплина. Струваше си.

 • Мароко
Една от мечтаните дестинации - Мароко

Въпреки противоречивите мнения, които съм чувала за Мароко, аз съм убедена, че ще се влюбя в страната.

 • Танзания
Лъвове в Танзания

Ако някой ден наистина стана доброволец, ще отида в Танзания. Това е напълно достатъчно, за да бъде в този списък.

 • Оман
Една от мечтаните дестинации - Оман

За красотите на Оман разбрах съвсем скоро от един клип на Lost LeBlanc. Всъщност преди това не знаех почти нищо за тази страна, а десет минути по-късно тя веднага се нареди в списъка ми с мечтани дестинации и няма да излезе, преди да съм я посетила. Не мисля, че е нужно да пиша кой знае колко за нея, просто изгледайте клипа и ще разберете за какво говоря.

 • България
Горите на България

Избирам да добавя България като бонус дестинацията ми за този пост, защото няма как да завърша този списък без нея. Преди всяка друга страна аз искам да обиколя България и да се насладя на родните красоти и гледки. Има толкова много места тук, които все още не съм посетила. Тази година всички имаме много неясноти по въпроса с пътуването, затова аз реших да посветя времето си за пътешествия главно на България и да посетя всички местенца, които съм отлагала преди. Вярвам, че нашата страна има много какво да предложи и си струва да прекараме почивката си тук.

Споделете ми кои са вашите мечтани дестинации и къде бихте пътували през следващите месеци от годината.


Всички снимки са от Unsplash и не са моя собственост.

Един отговор за “10+1 мечтани туристически дестинации по света”

 1. […] – нашата родина. Поне за мен България е в списъка ми с мечтани дестинации и докато не мога да пътувам свободно другаде планирам […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *