10 маршрута за разходка около Пловдив

Времето започва да се подобрява и ако все още се колебаете накъде да поемете за еднодневна (а защо не и двудневна?) екскурзия, аз ви давам 10 идеи за 10 маршрута за разходка около Пловдив.

Ако вашето любимо място около града или това, което искате да посетите, липсва в статията, напишете го в коментарите!

 • Червената цъква край Перущица
Червената църква край Перущица - част от 10 интересни маршрута около Пловдив

Храмът „Света Богородица“ или както е по-известен днес – Червената църква, е християнски храм, днес недействащ, паметник на културата, изграден през Средновековието. Останките, които днес можем да видим от Червената църква край Перущица, датират още от IV или най-късно до началото на VI век. Тя се намира на 2 километра от град Перущица и на около 20 километра от Пловдив. Достъпът е много лесен, преди пътеката, водеща до храма, има малък паркинг, на който можете да оставите колата си. От там пешеходната алея е не по-дълга от километър по равен път.

През 2013 година паметникът на културата е реставриран и укрепен.

Изградена е пътна връзка, лесен достъп за инвалиди, панорамна алея, информационен център, както и художествено осветление, което осветява обекта през нощта.

 • Асенова крепост

Асеновата крепост, на 20 километра от Пловдив и непосредствено след Асеновград, е една чудесна възможност за уикенд (а и не само) бягство от града. Кратка и лесна разходка, чист въздух в планината и красиви гледки накъдето и да се обърнете – Асеновата крепост определено трябва да е сред маршрутите ви за разходка извън града, независимо дали вече сте я посещавали.

 • Дворецът в Кричим

Дворецът е българска царска ловна резиденция, построена в бивш султански имот. Първата сграда е построена през 1905 година, а настоящият ловен дворец е завършен от цар Борис II през 1936 година. Представлява двуетажна сграда, която разполага с 55 помещения. В момента по-голямата част от стаите са запазени в автентичния им вид.

Днес паркът е с големина около 300 декара, има различни видове животни и езеро с водни лилии. Природата, гледките, архитектурата и историята на това място определено си заслужават да бъдат посетени. В момента Дворецът е отворен през уикендите, а входът е безплатен.

 • Екопътека и водопад Устина
Гледка над водопада в Устина - 10 маршрута около Пловдив

Село Устина се намира на 2-3 километра от Перущица и на около 25 километра от Пловдив. От единия му край тръгва дълга и красива екопътека, която води до водопада. Имайте предвид, че водопад Устина е маловоден, това означава, че сезонът му е пролетта – краят на април и началото на май месец са най-подходящите периоди за посещение. Въпреки това аз препоръчвам този маршрут и за други периоди от годината. Дори да не видите изящния водопад, гледките нагоре и от върха на скалите спират дъха. Ако се изкачите още няколко метра нагоре от отклонението за водопада, ще намерите малък параклис – „Свети Георги“. До него има беседка, на която можете да отпочинете и да съзерцавате природата. На едната страна се вижда водопада, а на другата се открива гледка към селото и към околните градове и поля.

 • Чудните мостове

Чудните мостове са известен скален феномен, както и чудна идея за разходка през уикенда, не далеч от Пловдив. Разположени са в Западните Родопи, в подножието на връх Голям Персенк. Дестинацията се намира на 80 километра от Пловдив, на 35 км от Чепеларе и само на 5 км от село Забърдо. В миналото Чудните мостове са представлявали пещера, образувала се под рушащото действие на речните води в околността. В течение на времето отделни части са се срутили, създавайки уникалният скален феномен, който познаваме днес.

Легенда разказва за създаването на Чудните мостове.

Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея. Накрая те измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, което служи за запалване на огън от огниво), запалили го и го изпратили срещу змея.
Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове. Така според легендата се появили Чудните мостове.


Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях.

 • Екопътека Чилингира
Язовир Въча

Екопътека Чилингира се намира в Родопите над язовир Въча в изключително живописен район. Екопътеката започва близо до комплекса със същото име. Дори и да не сте гости на хотела, можете да стигнете до язовира с кола и да поемете по чудната пътека. Дължината й е 2 километра и отнема около час за разходка. Още в самото начало има информационни табели за маршрута и околните забележителности.

 • Конна база Ездул

Конна база Ездул се намира в покрайнините на град Хисаря. За еднодневна или уикенд разходка можете да поемете към това чудно кътче от България, наситено с история и спа, като се отбиете и през Конна база Ездул. Дори никога преди да не сте яздили, не се тревожете. Конната база предлага уроци с учител, преходи с коне, разходка с каручка, барбекю и още много други приключения.

Ако искате да прекарате един интересен и различен ден извън града, отбийте се там за едно от всички приключения, които се предлагат в конната база.

 • Широка Лъка

Широка Лъка е малко село в Родопите с не повече от 500 жители. Цялото село е една огромна забележителност, освен това е и с изключително фолклорно значение. Всички къщи в Широка Лъка са в автентичен стил, дори сградата на детската градина.

Селото, разбира се, може да обиколите за един ден, наслаждавайки се на архитектурата, атмосферата и чистия въздух.

 • Белинташ
Белинташ - 10 маршрута около Пловдив

Уникалното скално плато Белинташ се намира на около 50 километра от Пловдив. Пътят минава през Асеновград, а после и през няколко села – Червен, Горнослав и Орешец. Пътят е много добре обозначен с табели, които ще ви отведат право към обособения паркинг, където можете да оставите колата си.

От там започва и преходът, който минава през чудна горска пътека и трае около половин час. Пътят до самия връх на Белинташ представлява стръмна метална стълба. След като я изкачите остава да се насладите на гледката – скалистото плато, заобикалящите го скали и върхове и цялата енергия, с която е пропито това място. В далечината можете да различите селата Мостово и Врата, както и Кръстова гора и Караджов камък.

 • Сливодолското падало

Водопадът Сливодолското падало се намира в резерват „Червена стена“ в района на Смолян. До него се стига по пътя Асеновград – Смолян. Пътят не е добре обозначен, но не е и трудно да намерите водопада. Пешеходният маршрут не е труден и отнема около 50 минути в посока. Пътеката следва река Сливов дол.

Преди самия водопад ще видите друг, по-малък водопад, там можете да подгреете за следващите гледки. След още няколко минути вървене ще се озовете пред самото Сливодолско падало.

Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите. Водите му падат от цели 50 метра височина.

Гора

4 Отговори на “10 маршрута за разходка около Пловдив”

 1. Аватарът на Ива

  Благодаря ти за идеите 🙂

 2. […] Ако сте в околността и искате да продължите с разходката, можете да се изкачите до връх Братия (1519 м.) или да извървите прехода до местността Оборище и хижа Оборище. Ако тези идеи не са ви достатъчни, вижте следните 10 идеи за маршрути около Пловдив. […]

 3. […] до Асеновата крепост по пътя на връщан или до някоя от 10-те отбивки около Пловдив, подходящи за еднодневна […]

 4. […] Ако и вие сте в търсене на следващото си уикенд приключение, вижте няколко интересни маршрута за разходка. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *