Червената църква край Перущица – късче от историята

Червената църква

Докато ограниченията покрай пандемията отпадат малко по малко, градусите се вдигат и след толкова дълга социална изолация кой ли не си мечтае за кратка разходка, за малко природа или за нова дестинация? Скоро ще можем да пътуваме в чужбина и поне някои от местата няма да са придружени с „бонус“ почивка след почивката ни. Но докато всичко се нормализира и светът отново стане достъпен за любителите му, ние сме напълно свободни да преоткрием една от най-ценните дестинации за всички ни – нашата родина. Поне за мен България е в списъка ми с мечтани дестинации и докато не мога да пътувам свободно другаде планирам да се възползвам максимално от всичките красоти, които са тук. А днес ще ви разкажа за едно от любимите ми кътчета за разходка в България – Червената църква край Перущица.

Храмът „Света Богородица“ или както е по-известен днес – Червената църква, е християнски храм, днес недействащ, паметник на културата, изграден през Средновековието – в IV или най-късно до началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Това е една от най-старите църкви в България и изобщо в Европа. Предполага се, че е издигната върху древно тракийско светилище. Планът на Червената църква е изключително сложен, а размерите й са внушителни – 32,45 метра дължина и 29 метра ширина. Според археолози височината на най-високия купол е достигала 17 метра. Освен това се смята, че тя е единствената църква в целия свят, която има първоначално северен олтар. Името си „Червената църква“ получава заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изграден.

Червената църква

Днес останките от църквата са нейната основна част, като включват четириконхалното пространство, заедно с два обходни коридора, разположени около северната и южната конха. Впоследствие са прибавени още помещения: двоен притвор, параклис, долепен към него от южната страна, и баптистерий (кръщелна) от северната.

Червената църква е била богато украсена, подът й е бил покрит с мозайка, а стените – облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Подът е бил басейн, който впоследствие е устроен в под на църквата и баптистирей. Намерени са запазени по стените фрески. Според Креса Стоянова, главен уредник на Историческия музей в Перущица „арката е уникална, а е открит там и ”баптистерий“ изграден с розов мрамор, във формата на кръст, където почитали са там 7 християнски мъртъвци от този район на Тракия. Който е влизал вътре, ги е почитал, за да бъде приет в християнската вяра.“ Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Намирала се е сред праисторическия, античен и средновековен град Драговец.

Червената църква край Перущица

Според проучвания и исторически данни има няколко периода на съществуване на храма.

  • Изграждането на първоначалната сграда – около средата на IV век, която вероятно е била разрушена при управлението на Юлиян Отстъпник.
  • Преизграждането на разрушеното и богата стенописна ранновизантийска украса – в края на VI век.
  • В края на VI и началото на VII век започват нашествията на славяни и авари, като през този период църквата е сериозно пострадала. За това свидетелстват следи от пожари и разрушения.
  • Възстановяването на църквата – вероятно през XI век. От тогава църквата има и нови стенописи.

В този вид храмът е оцелял до началото на XIII век.  

Червената църква край Перущица

През 2013 година паметникът на културата е реставриран и укрепен, свалена е старата дървена подпираща конструкция и е заменена с нова. Изградена е пътна връзка, лесен достъп за инвалиди, панорамна алея, информационен център, както и художествено осветление, което осветява обекта през нощта.

Достъпът до паметника е лесен. Църквата се намира приблизително 20 километра от Пловдив и на 2 километра от град Перущица, в полите на Родопите. Мястото е обозначено, има табела на главния път и малък паркинг. До самата църква се стига по пешеходна алея, дълга не повече от километър в едната посока. Преди самата църква ще се озовете пред новоизградения информационен център, който може и да се окаже затворен. Пътеката покрай него води до самия храм, където можете да се разходите и да разгледате. Мястото е лесно достъпно и е подходящо за деца.

Ако искате да продължите разходката си в района, препоръчвам изкачването до паметника на община Перущица – Паметник на трите поколения.

3 Отговори на “Червената църква край Перущица – късче от историята”

  1. […] Ако имате още време, сили и желание за приключения, можете да се отбиете в близкия град Перущица, където да разгледате Историческия музей, църквата „Св. Архангел Михаил“, мемориалния комплекс „Трите поколения“, параклиса „Св. Преподобна Петка“ или Червената църква. […]

  2. […] „Света Богородица“ или както е по-известен днес – Червената църква, е християнски храм, днес недействащ, паметник на […]

  3. […] Разходка до църквата „Света Богородица“ или както е по-известен днес – Червената църква […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *