Разходка по екопътека Устина, Устинския водопад и невероятните гледки в планината

Събота сутринта е, ние сме готови за разходка в планината, но маршрутът все още е неясен. Докато бавно пием кафе и обмисляме – да бъде наблизо, но да бъде в планината, да бъде лек маршрут, но с красиви гледки, да бъде това и другото, и третото – се сещаме за водопада в Устина, който някои от нас са виждали, но за съжаление пресъхнал. Допивам набързо кафето си и се приготвям за водопада, който определено ще се окаже изненада, която не съм очаквала.

До село Устина се стига лесно и бързо от Пловдив – селото е на около 25 километра от града и на около 2,5 километра от град Перущица. Пътеката за водопада започва от малко площадче с чешма в южната част на селото. За да стигнете до него трябва да завиете от главния път покрай „едно голямо дърво“, както казва баща ми. Дървото наистина е много голямо и със сигурност ще разберете за какво говоря, като го видите, а всъщност завоят е към улица „Крайречна“, която, както подсказва името й, е успоредна на малка река, пресичаща селото. В края на улицата има много място, където да оставите колата си, ако сте с такава.

Упътваща табела в началото на екопътека Устина

Пътят нагоре към водопада е лесен и приятен, като отначало дори е доста широк. Изкачвайки се нагоре пред очите ни се разкриват гледки към селото, както и към околните градове, хълмове и полета. Пътят е лесно проходим и добре маркиран с указателни табели, които водят към водопада, а на места има пейки за отдих. Изкачването до водопада отнема около 30 минути с нормално темпо.

Самият водопад Устина е висок около 15 метра и е маловоден.

Това прави най-подходящото време за посещението му април или май, след топенето на снеговете. Въпреки, че ние го посетихме в край на май след обилни дъждове, водопадът отново се оказа „неработещ“. Въпреки това е красиво. Високите скали са внушителни, а природата се е съживила съвсем наскоро, всичко е зелено и свежо. Дори само разходката до тук си струваше.

Упътващи табели на екопътека Устина

Устинския водопад - село Устина

Продължаваме малко по-нагоре по пътеката от водопада, която между другото се оказва по-стръмна от досегашния път, и стигаме до параклиса „Свети Георги“. До него отново има малка беседка, на която посетителите могат да си отдъхнат. Освен това от тази точка се разкриват уникални панорамни гледки – от едната страна – обратно към водопада, а от другата – към цялото село и отсрещните хълмове, обагрени в цветове.

Ако имате нужда от почивка, а и дори да нямате, препоръчвам да поостанете на хълма най-отгоре, гледките са невероятни и зареждат с енергия, с която да изминете пътя надолу, а и не само.

Параклисът - екопътека Устина

Глдка към параклиса и към кръста на хълма - екопътека и водопад Устина

Пътят на обратно от параклиса и водопада е дори по-лесен и по-бърз отколкото нагоре. Докато слизате не забравяйте да се спрете при чешмата – дар, до чешмата, извираща от дърво в гората, както и да отделите още няколко минути на красивите гледки към околността, които се откриват от скалите край пътеката.

Надолу по екопътека Устина - тръгваме си

В гората по екопътека Устина

Гледка към село Устина

Ако имате още време, сили и желание за приключения, можете да се отбиете в близкия град Перущица, където да разгледате Историческия музей, църквата „Св. Архангел Михаил“, мемориалния комплекс „Трите поколения“, параклиса „Св. Преподобна Петка“ или Червената църква.

Petya Yakova

One thought on “Разходка по екопътека Устина, Устинския водопад и невероятните гледки в планината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top