Лефкада – Първата ми гръцка любов


По някое време миналата година, в опитите си да избягаме от есента, ние решихме да си подарим още малко лято и бързо букнахме екскурзия на юг. Лефкада се оказа перфектното местенце, на което да се порадваме още няколко дни на слънцето, а и също да отпочинем и да презаредим за новия сезон. Тесните улички, високите зелени хълмове, безкрайните гори, плажовете, разбира се, кристално-сините плажове на Йонийско море, всичко това те привлича още от първото стъпване на иначе не толкова пренаситения с туристи остров. За толкова малко време успях да се влюбя толкова силно, че новата ми мечта е да обиколя цяла Гърция. Но да започнем с Лефкада…

Лефкада е четвъртият по големина остров в групата на Йонийските острови. Разстоянието от София е около 750 км и с кола пътят отнема около 8 часа. Достъпът до там е изключително лесен, благодарение на подвижния мост, който свързва континента с острова.

Придвижването на острова става лесно и бързо.

Туристите мога да наемат автомобили, скутери или лодки за по-лесен достъп до плажовете, както и до съседните острови. Разстоянията между градовете не са големи и това позволява за кратко време да се види много, а Лефкада определено има какво да покаже.

Плаж на Лефкада

Ние отседнахме в малко семейно хотелче в Никиана. Селището се състои от една главна улица, около която е застроен градът. Слизайки надолу по нея се достига до чаровното пристанище, от което на ден отпътуват десетки лодки. Там е и отправната точка, ако сте решили да си наемете лодка за деня и да обиколите съседните острови и близките плажове (наемането става на място и не се изискват умения). Въпреки, че е малко, селището разполага с куп цветни ресторанти и магазини, както и с една от най-чаровните сладкарници, на които съм попадала – Utopia Bakery Lefkada. Ако сте отседнали там, непременно минете да опитате някой от традиционните им сладкиши.

Всичко на острова носи уникалното усещане за свобода, същевременно те обзема такова спокойствие, каквото не можеш да изпиташ в града.

Въпреки това животът там не спира.

Опциите за развлечения са много и освен ресторантите и привлекателните сладкарници, можете да се разходите до съседните градове на острова.

По уличките на града

Столицата на Лефкада и най-голям град на острова – Лефкас, предлага всичко нужно за благополучното съжителство на обитателите на острова. Освен това предлага и много забавления и атракции за туристи. Красивият венециански мост ви посреща още на входа на града, а след него ви очакват Музеят на фонографията и фолклора, Културният център на Лефкада и Музеят на архитектурата. Можете да посетите и Frangoulis Distillery, където да опитате от традиционното лефкадско вино с копър.

А ако ви привличат туристическите обиколки на островните градчета, отправете се към Нидри. Изящен пристанищен град, в който животът кипи непрестанно.

Лефкада

Освен много ресторанти по крайбрежната уличка, които скоро ще докоснат водата, градът разполага и с нощни клубове и барове, които през летния сезон са отворени за туристи. Срещу градчето, малко по-навътре в морете, са пръснати някои от Йонийските острови, част от групата на този архипелаг. Точно там е и началото на едно от най-интересните преживявания, които можете да изберете за престоя си на острова – целодневен круиз по Йонийските острови.

Корабите тръгват всяка сутрин от пристанището в Нидри и обикалят едни от най-красивите плажове на Йонийско море.

Маршрутите са различни, но най-честите спирки на всички кораби са плажът Порто Кацики, остров Итака, кратка спирка за разходка на остров Кефалоня, обиколка около частния остров Скорпиос – островът на Онасис, както и задължителната спирка за любителите на скоковете в кристално-чистата синя вода със спиращи дъха гледки наоколо.

Никиана, Лефкада

По време на круиза по Йонийските острови

А ако решите да не поемате на круиза, а да изследвате островът и околните плажове сами, ето няколко идеи.

Порто Кацики

Вече споменах за плажа Порто Кацики, но е невъзможно да пропусна да добавя повече информация за едно от най-красивите места, които някога съм виждала. До плажа се стига както по вода, така и по суша. Независимо как ще решите да се придвижите, още с наближаването ще разберете за какво говоря – гледките, които се откриват, са невероятни. Величествените скали се гмуркат в тюркоазената вода, а белите камъчета на плажа се прокрадват отдолу. Атмосферата е невероятна и не отнема много време преди да усетиш, че вече и ти си част от нея. Единственият минус на Порто Кацики е, че плажът не разполага с достатъчно голяма плажна ивица, която да събере всички желаещи да му се порадват, затова понякога там е пренаселено.

Плажът Порто Кацики

Плажът Порто Кацики

Катизма

Не толкова претъпкан, но също толкова красив, плажът Катизма има много какво да покаже. Той се намира на северозападното крайбрежие на остров Лефкада и достъпът до там е изключително лесен. Той разполага с дълга плажна ивица, която, противно на повечето гръцки плажове, е покрита с фин пясък. Невероятните сини нюанси на морето се вливат в белия пясък и магията е на лице. На Катизма можеш да си наемеш шезлонг или да се възползваш от свободната зона и да полежиш на пясъка, но каквото и да предпочетеш, няма да съжаляваш. Внушителните скали, заобикалящи целия залив, създават невероятното усещане, че си част от една великолепна картина. Но не забравяй, харесваш или не – на Катизма често се образуват силни вълни, защото северното крайбрежие е изложено на много ветрове.

Лефкада

Василики

Градчето се намира само на 40 км от столицата Лефкас и е известно с плажа си, който е обявен за един от най-добрите в света за каране на уиндсърф. Красивият залив е идеален за този спорт, благодарение на климатичните си условия и топлия вятър в местността. Всяка година там се организират няколко уиндсърф училища за начинаещите в спорта. Градът е пълен с уиндсърфисти, малки или големи, опитни или не, това няма значение. Всички там имат една цел и това е доброто прекарване, докато практикуват любимия си спорт. Затова ако и ти си от тях и имаш път към Лефкада, не пропускай да се отбиеш на Василики.

Лефкада

Лефкада е едно прекрасно кътче от природата, което ще успее да те презареди за цяла година напред, точно докато не стане време пак да се отправиш натам. Горите, плажовете, атмосферата, залезите, всичко е като изписано до последния детайл. Лефкада определено е почивка. Също така е и приключение. Но най-вече Лефкада е преживяване.


Островът беше част от моите 10+1 мечтани дестинации. Виж останалите на линка.

3 Отговори на “Лефкада – Първата ми гръцка любов”

  1. […] успяхме да направим по време на организираната ни екскурзия до остров Лефкада, беше еднодневният круиз до няколко от съседните […]

  2. […] прекрасни места, които са останали в сърцето ми, ТУК, ТУК и […]

  3. […] Прочетете и за другите ми любими морски дестинации като Малта и остров Лефкада. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *