Водни лилии и черни лебеди – Езерото в Панагюрски колонии

С настъпването на горещите дни кой не си мечтае за едно спонтанно бягство на някое прохладно и приятно местенце? Знам, че поне аз със сигурност си мечтая за това. Днес ще ви разкажа за едно място, което ме впечатли със спокойствието си, красотите и чистия въздух. И на всичкото отгоре се намира в България, само на час път от Пловдив или от София. Става дума за Панагюрски колонии – селце, намиращо се в планински район, съседно на Панагюрище.

Селото се намира в Същинска Средна гора, непосредствено под връх Братия.

В началото в местността е организиран детски лагер (колония), от там идва и името на селото – Панагюрски колонии. В последствие се е превърнало в курортно селище и се строят много вили на хора от околностите. Първите вили са построени още преди повече от 100 години. Създават се още няколко детски лагера. Не след дълго местността се превръща в един от най-големите вилни курорта в страната – с над 150 вили в местността.

Къщичка за книги до езерото в Панагюрски колонии

През 1968 на север от вилния курорт започва разработката на медната мина „МОК Медет“, което води до населване на селото с работници от цяла България. Построени са няколко жилищни блока, които контрастират с вида на вилите, но освен това са построени също и читалище с кино салон, театрална зала и библиотека, както и начално училище и детска градина.

В началото на 90-те години мината е закрита и постоянното население на Панагюрски колонии постепенно намалява. Много от апартаментите са купени от хора, за цел лятна почивка. Селото отново придобива курортен характер.

Ние посетихме Панагюрски колонии в ранния обяд на една много топла и слънчева неделя. Първото нещо, което ми направи впечатление в местността, беше зеленината. Още с влизането в селото преобладава зелената цветова гама и е неизбежно да се почувствам веднага по-спокойна.

Езерото в Панагюрски колонии

Малко след началото на селото има достатъчно голям паркинг, на който може да се паркира свободно. От там разходката е ясна.

Първото нещо, което се вижда на влизане в местността, е езерото с водните лилии.

Красивите цветя привличат погледите и туристите често минават от там, само за да ги зърнат. От скоро езерото си има и двама обитателя – два красиви черни лебеда. А в скоро време се очакват и още пернати обитатели.

Покрай езерото минава пътека, която води до част от туристическите вили в селото. Освен това има достатъчно пейки, на които да може да си вземете почивка на сянка от разходката.

Между дърветата в Панагюрски колонии

Наоколо можете да срещнете много красиви горски цветя, както и много интересни дребосъци – пеперуди, водни кончета и още различни видове. В езерото живят много жабки, а рибарите наоколо разказват, че често се срещат и водни змии.

Ако сте в околността и искате да продължите с разходката, можете да се изкачите до връх Братия (1519 м.) или да извървите прехода до местността Оборище и хижа Оборище. Ако тези идеи не са ви достатъчни, вижте следните 10 идеи за маршрути около Пловдив.

Един отговор за “Водни лилии и черни лебеди – Езерото в Панагюрски колонии”

  1. […] Панагюрски колонии се намира в съседство с Панагюрище – малко селце, само на час път както от София, така и от Пловдив. Селото се намира в Същинска Средна гора, непосредствено под връх Братия. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *