Водни лилии и черни лебеди – Езерото в Панагюрски колонии

С настъпването на горещите дни кой не си мечтае за едно спонтанно бягство на някое прохладно и приятно местенце? Знам, че поне аз със сигурност си мечтая за това. Днес ще ви разкажа за едно място, което ме впечатли със спокойствието си, красотите и чистия въздух. И на всичкото отгоре се намира в България, само на час път от Пловдив или от София. Става дума за Панагюрски колонии – селце, намиращо се в планински район, съседно на Панагюрище.

Селото се намира в Същинска Средна гора, непосредствено под връх Братия.

В началото в местността е организиран детски лагер (колония), от там идва и името на селото – Панагюрски колонии. В последствие се е превърнало в курортно селище и се строят много вили на хора от околностите. Първите вили са построени още преди повече от 100 години. Създават се още няколко детски лагера. Не след дълго местността се превръща в един от най-големите вилни курорта в страната – с над 150 вили в местността.

Къщичка за книги до езерото в Панагюрски колонии

През 1968 на север от вилния курорт започва разработката на медната мина „МОК Медет“, което води до населване на селото с работници от цяла България. Построени са няколко жилищни блока, които контрастират с вида на вилите, но освен това са построени също и читалище с кино салон, театрална зала и библиотека, както и начално училище и детска градина.

В началото на 90-те години мината е закрита и постоянното население на Панагюрски колонии постепенно намалява. Много от апартаментите са купени от хора, за цел лятна почивка. Селото отново придобива курортен характер.

Ние посетихме Панагюрски колонии в ранния обяд на една много топла и слънчева неделя. Първото нещо, което ми направи впечатление в местността, беше зеленината. Още с влизането в селото преобладава зелената цветова гама и е неизбежно да се почувствам веднага по-спокойна.

Езерото в Панагюрски колонии

Малко след началото на селото има достатъчно голям паркинг, на който може да се паркира свободно. От там разходката е ясна.

Първото нещо, което се вижда на влизане в местността, е езерото с водните лилии.

Красивите цветя привличат погледите и туристите често минават от там, само за да ги зърнат. От скоро езерото си има и двама обитателя – два красиви черни лебеда. А в скоро време се очакват и още пернати обитатели.

Покрай езерото минава пътека, която води до част от туристическите вили в селото. Освен това има достатъчно пейки, на които да може да си вземете почивка на сянка от разходката.

Между дърветата в Панагюрски колонии

Наоколо можете да срещнете много красиви горски цветя, както и много интересни дребосъци – пеперуди, водни кончета и още различни видове. В езерото живят много жабки, а рибарите наоколо разказват, че често се срещат и водни змии.

Ако сте в околността и искате да продължите с разходката, можете да се изкачите до връх Братия (1519 м.) или да извървите прехода до местността Оборище и хижа Оборище. Ако тези идеи не са ви достатъчни, вижте следните 10 идеи за маршрути около Пловдив.

Petya Yakova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top